Monobank закриває рахунки клієнтів з тимчасово окупованих Криму та Донбасу

Дата: 18 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Український банк “Monobank” припиняє обслуговування клієнтів, які “перебували до війни й досі не покинули території” низки країн. До переліку водночас потрапили й тимчасово окуповані території України – Крим і окремі населені пункти Луганської та Донецької областей. 

Про таке рішення на своїй сторінці у фейсбуку повідомив співзасновник проєкту Олег Гороховський. 

“Від сьогодні ми припиняємо обслуговування клієнтів, які перебували до війни і досі не покинули наступні території: Росія, Білорусь, Крим, ЛДНР, Північна Корея, Сирія, Еритрея. Загалом 11 251 особа. Рахунки цих людей будуть закриті”, – написав Гороховський.

Він додав, що “їм рекомендовані картки платіжної системи “мир”, а також закликав інші українські банки “наслідувати” приклад Monobank. 

У службі підтримки банку водночас зазначають, що Monobank вніс тимчасово окуповані території України до переліку країн, клієнтам з яких заблокують картки, нібито “виключно з міркувань безпеки”:

“Крим та ЛДНР – це тимчасово окуповані території України. Ми віримо і сподіваємося, що тимчасово окуповані території будуть звільнені і ми знову зможемо радувати наших клієнтів…”  

Натомість адвокаційна менеджерка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова називає позицію банку дискримінаційною і каральною: 

“По суті, банк вирішує покарати своїх суб’єктів за те, що вони проживають на окупованих територіях. Водночас це не є злочином, відповідно до національного законодавства, а наша держава ці території визнає частиною України. Залишаючи за дужками той факт, що пан Гороховський називає ці території “Крим та ЛДНР”, що може розглядатися як визнання їхньої державності на рівні з росією чи КНДР, можна стверджувати, що подібне рішення банку є негативним сигналом для громадян України, які проживають на окупованих територіях”.

Нагадаємо, що в червні 2021 року Центр прав людини ZMINA спільно з RealStoriesProduction презентували документальний відеопроєкт “Всі, хто хотіли, поїхали?”. Це десять історій про людей, які з тих чи інших причин залишилися мешкати на тимчасово окупованих територіях у Криму і на Сході України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter