Monobank передумав закривати рахунки клієнтів з тимчасово окупованих Криму та Донбасу

Дата: 19 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Український банк “Monobank” не припинить обслуговування клієнтів, які “перебували до війни й досі не покинули” тимчасово окупованих територій України – Криму й окремих населених пунктів Луганської та Донецької областей. 

Про таке рішення на своїй сторінці у фейсбуку повідомив співзасновник проєкту Олег Гороховський.  

Так, Гороховський, провів у своєму фейсбуку опитування та вирішив “не ухвалювати рішення, яке викликає невдоволення в понад 30% опитаних”: 

“Не час сваритись усередині. Є спільний ВОРОГ, а решта зачекає. Рішення про припинення обслуговування клієнтів, які виїхали до війни, на території тимчасово окупованих Українських Криму, Донецька та Луганська виявилося спірним. Я поважаю думку всіх і не хочу, щоб ми сварилися. Дякуємо всім, хто взяв участь в опитуванні. Я хотів побачити кількість тих, хто не погоджується з цим рішенням. Звичайно ж, ми не ухвалимо рішення, яке викликає невдоволення в більш ніж 30% опитаних”. 

Вчора Гороховський повідомив, що Monobank “припиняє обслуговування клієнтів, які перебували до війни й досі не покинули наступні території: Росія, Білорусь, Крим, ЛДНР, Північна Корея, Сирія, Еритрея”.  

Він додав, що “їм рекомендовані картки платіжної системи “Мир”, а також закликав інші українські банки “наслідувати” приклад Monobank. 

У службі підтримки банку водночас зазначили, що Monobank вніс тимчасово окуповані території України до переліку країн, клієнтам з яких заблокують картки, нібито “виключно з міркувань безпеки”:

“Крим та ЛДНР – це тимчасово окуповані території України. Ми віримо і сподіваємося, що тимчасово окуповані території будуть звільнені і ми знову зможемо радувати наших клієнтів…”  

Натомість адвокаційна менеджерка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова назвала позицію банку дискримінаційною і каральною: 

“По суті, банк вирішує покарати своїх суб’єктів за те, що вони проживають на окупованих територіях. Водночас це не є злочином, відповідно до національного законодавства, а наша держава ці території визнає частиною України. Залишаючи за дужками той факт, що пан Гороховський називає ці території “Крим та ЛДНР”, що може розглядатися як визнання їхньої державності на рівні з росією чи КНДР, можна стверджувати, що подібне рішення банку є негативним сигналом для громадян України, які проживають на окупованих територіях”.

Нагадаємо, що в червні 2021 року Центр прав людини ZMINA спільно з RealStoriesProduction презентував документальний відеопроєкт “Всі, хто хотіли, поїхали?”. Це десять історій про людей, які з тих чи інших причин залишилися мешкати на тимчасово окупованих територіях у Криму і на Сході України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter