Moderna запускає першу фазу випробувань вакцин від ВІЛ на людях

Дата: 13 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Американська фармацевтична компанія Moderna до кінця поточного року готова розпочати першу фазу випробувань двох мРНК-вакцин від ВІЛ на людях. 

Про це повідомляє Firstwordpharma.

Фото: Dmitry Dikushin

Технологія мРНК – це метод штучного відтворення збудника вірусу, який потім використовується для основи вакцини. Саме цей метод використовувала компанія для розробки вакцини від коронавірусу. 

“Ми показали, що наша вакцина на основі мРНК може боротися з COVID-19, що спонукало нас ініціювати більш амбітні програми розвитку в області наших профілактичних вакцин”,розповідав генеральний директор компанії Стефан Бансел.

Наразі вакцини mRNA-1644 та mRNA-1644v2-Core успішно пройшли стадію попереднього тестування, а на першому етапі до випробувань залучать 56 здорових дорослих віком від 18 до 50 років.

Окрім компанії Moderna, свою вакцину під назвою HIVconsvX мають почати тестувати й розробники з Оксфордського університету. Випробування планують проводити у Кенії, Уганді і Замбії на 88 ВІЛ-негативних дорослих віком від 18 до 55 років, які не входять до ключових груп. 

“Профілактичні вакцини, особливо ті, які забезпечують міцний захист від усіх основних підтипів ВІЛ, стануть потужним інструментом для людей, які не мають доступу до інших варіантів профілактики”, – розповів провідний автор дослідження, доктор Уолтер Джаоко.

Україна є лідеркою серед країн Європи за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За даними ВООЗ, близько 7% ВІЛ-інфікованих із загального числа заражених проживають зараз саме в 55 країнах європейського регіону, умовно розділеного на Східну, Центральну і Західну Європу.  Декілька років назад медична система офіційно перейшла на нові стандарти лікування ВІЛ. ZMINA докладно розповідала про те, що ж змінилось у підходах.

Досі люди, що живуть з ВІЛ, стикаються зі стигматизацією через свій діагноз. Це є причиною того, що представники так званих “груп ризику” бояться проходити тестування, не знають свого ВІЛ-статусу, а деякі досі вважають ВІЛ/СНІД виключно хворобою гомосексуалів, працівників і працівниць комерційного сексу та наркозалежних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter