Мобілізацію в Україні, ймовірно, продовжать після 24 травня. У ЗСУ розказали, кого призиватимуть

Дата: 02 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Оголошена протягом трьох місяців мобілізація в Україні може бути продовжена після 24 травня, якщо бойові дії триватимуть і військові частини потребуватимуть поповнення.

Про це на брифінгу в медіацентрі Україна–Укрінформ повідомив начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

“Якщо буде потрібно, далі будемо поповнювати ряди наших військових частин військовослужбовцями, керівництвом держави у разі необхідності буде прийнято рішення щодо продовження термінів цієї мобілізації ”, – сказав Горбач.

Водночас він повідомив, що наразі за кількісними та якісними показниками мобілізація виконана на 100% і темпи її дещо знизилися.

“Мобілізація продовжується вже значно меншими темпами, тому що в кінці лютого – на початку березня в більшій мірі була укомплектована бойова компонента як ЗСУ, так і інших складових сил оборони. Зараз ми проводимо доукомплектування, поповнення людьми військових частин, які потрібно доукомплектувати. Темпи набагато нижчі, але йде за планом”, – сказав Горбач.

Він додав, що якщо буде нова хвиля мобілізації, то під час неї орієнтуватимуться на конкретні потреби у військовослужбовцях: це можуть бути і офіцери, і сержанти, і солдати.

Він запевнив, що військовозобов’язаних призивають на службу за військово-обліковими спеціальностями.

“Ті, які не за прямими, протягом якогось часу були перенавчені. Також ми зараз призиваємо тих, хто має досвід проходження військової служби або досвід проходження навчальних зборів під час воєнного стану”, – пояснив представник ЗСУ.

За його словами, порівняно з 2014 роком, коли також була оголошена мобілізація, спостерігається більше мотивації у людей іти на військову службу.

Роман Горбач також розповів, що жоден територіальний центр комплектування, як зараз називаються військові комісаріати, не був окупований, не перейшов на сторону противника. Усі центри комплектування були евакуйовані разом з документацією. Після деокупації територій вони повертаються і розпочинають роботу.

Стосовно повідомлень про те, що Російська Федерація проводить приховану мобілізацію серед своїх громадян, Горбач зазначив, що зараз дійсно є багато чуток про це, але, за його словами, провести приховану мобілізацію в країні за наявності нинішніх IT-технологій практично неможливо.

“Якби вона дійсно почалася в Російській Федерації, за допомогою наших розвідувальних органів, небайдужих громадян, ми про це знали б на другий день. Зараз немає таких підтверджень. Так, вона дійсно проводиться в “ДНР”, “ЛНР”. Ми бачимо, що в полон потрапляють військовослужбовці їхні, але те, що оголошена мобілізація в РФ, поки таких підтверджень немає. Можу сказати, що вона не почнеться завтра, все буде залежати від обстановки на фронті”, – додав Горбач.

Як відомо, 24 лютого Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл. ЗСУ, Сили територіальної оборони та весь український народ ефективно чинять спротив російським військам і завдають їм великих втрат.

24 лютого указом президента в Україні у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації оголошено мобілізацію. Мобілізація проводиться протягом 90 діб із дня набуття чинності цього указу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter