Міжнародний Суд ООН призначив другий раунд пояснень у справі за позовом України проти Росії

Дата: 17 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Справа стосується систематичних порушень Росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ України з посиланням на рішення суду.

Джерело: dpa

Рішенню суду почати другий раунд письмових пояснень передували консультації представників сторін із президентом суду 30 вересня 2021 року. Під час консультацій Україна наголошувала на необхідності якнайшвидшого призначення дати для подачі заперечень фактичних і правових контраргументів. Це сприятиме досягненню справедливості для народу України та притягненню Росії до відповідальності за порушення міжнародного права“, – йдеться в повідомленні відомства.

У МЗС зазначили, що Україна впевнена в тому, що Росія відповідатиме за порушення згаданих конвенцій.

Після подання Україною Меморандуму, у якому детально встановлювалося порушення Росією міжнародного права, Росія заперечувала наявність у Суду юрисдикції розглядати дану справу, але рішенням від 8 лютого 2019 року Міжнародний Суд ООН відкинув усі заперечення Росії щодо юрисдикції.

Згідно з рішенням суду, Україна зобов‘язана подати відповідь на контрмеморандум Росії до 8 квітня 2022 року, потім Росія повинна подати свій письмовий документ до 8 грудня 2022 року.

Міжнародний суд ООН призначить дату усних слухань по суті справи та ухвалить остаточне рішення після представлення фінальних письмових заперечень сторонами.

Як відомо, 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН про порушення Росією міжнародних конвенцій із протидії фінансуванню тероризму й расової дискримінації. У МЗС України наголошують, що Росія порушує Конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, беручи участь у кампанії дискримінації неросійських громад, які проживають у Криму, зокрема, спільнот етнічних українців і кримських татар.

У 2019 році Міжнародний суд ООН визнав наявність своєї юрисдикції розглядати позов України проти Росії. Згодом там опублікували звіт щодо результатів попередніх розслідувань, зокрема стосовно ситуації з порушенням прав людини в окупованому Криму та на Донбасі. У Суді заявили, що протягом 2020-го збиратимуть додаткову інформацію щодо відповідного позову.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter