Міжнародний кримінальний суд розслідуватиме воєнні злочини Росії, скоєні під час вторгнення в Україну

Дата: 28 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Міжнародний кримінальний суд (МКС) збирається почати розслідування щодо воєнних злочинів з боку Росії в Україні. 

Про це йдеться в заяві прокурора МКС Каріма Хана

За словами прокурора, є обґрунтовані підстави вважати, що в Україні були скоєні воєнні злочини та злочини проти людяності.

“За моєї ініціативи розслідування також охоплюватиме будь-які нові ймовірні злочини, що підпадають під юрисдикцію мого офісу, які вчиняються будь-якою стороною конфлікту на будь-якій частині території України”, – мовиться в заяві.

Прокурору потрібно буде отримати дозвіл суддів МКС на відкриття повноцінного розслідування.

Директорка Ukrainian Legal Advisory Group Надія Волкова називає таке рішення прокурора МКС “важливим”, адже правосуддя є запобіжником збройних конфліктів в частині вчинення найтяжчих злочинів. 

“Відкривши провадження по Україні, МКС говорить, що має намір розслідувати та притягти до відповідальності осіб, які були причетні до таких злочинів на території України, починаючи з 2014 року.
Прокурор вже доручив своїй команді вивчити всі можливі збереженні докази”, – додає юристка.
 
Надія Волкова

Наступний крок – продовження процесу запиту та отримання дозволу Палати попереднього провадження Суду на початок розслідування.

Цей крок не потрібно було б робити, якби Україна була країною-учасницею Римського статуту Міжнародного кримінального суду, але наразі такою не є.
 
Як довго триватиме розслідування, наразі невідомо, пояснює Медійна ініціатива за права людини. Це довготривалий процес. Наприклад, розслідування агресії щодо Грузії в МКС триває вже понад десять років, а конфлікт – вісім днів.
 
“Наразі важливо, що є політична воля, аби відкрити це провадження та розслідувати. А докази дій Росії на території України збиратимуться вже – по гарячим слідам”, – говорить Надія Волкова.
 
Медійна ініціатива за права людини у коаліції з іншими правозахисними організаціями документує воєнні злочини та злочини проти людяності, що вчиняються на території України у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації.
 
Центр прав людини ZMINA, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Truth Hounds, Ukrainian Legal Advisory Group збирають та систематизують воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення. Для майбутнього трибуналу повідомте нас про такі міжнародні злочини у вашому населеному пункті або районі на warcrimeSOS.UA@gmail.com.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter