Міжнародних партнерів України закликають не реагувати на запрошення влади приєднатися до “реформи” КС: чому?

Дата: 10 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Представники громадських організацій закликають міжнародних партнерів та передусім Європейський Союз не підтримувати так званої реформи Конституційного Суду України та не брати участі в її імплементації, допоки відповідний закон не відповідатиме рекомендаціям Венеційської комісії.

З такою заявою виступила низка організацій, серед підписантів якої Центр прав людини ZMINA. 

Будівля Конституційного Суду України. Фото: atlanticcouncil.org

Наприкінці минулого року Верховна Рада проголосувала, а згодом президент Володимир Зеленський підписав закон, який серед іншого регламентує створення нового спеціального органу – Дорадчої групи експертів. 

Члени цього органу мали б допомагати тим, хто призначає суддів Конституційного Суду, оцінювати моральні якості й рівень компетентності кандидатів. Однак ухвалений закон зробив рішення експертів необов’язковими для президента, Верховної Ради та з’їзду суддів. 

Під час голосування в парламенті висновок Венеційської комісії відрізнявся від того, який опублікували напередодні підписання закону. Серед нових рекомендацій, наприклад, долучити сьомого члена з незалежних міжнародних експертів до Дорадчої групи, а також зробити так, щоб рішення групи були обов’язковими. 

“Забезпечити якісний склад Конституційного Суду можна лише за умови врахування рекомендацій Венеційської комісії і позиції ЄС шляхом внесення змін до закону. В ситуації, що склалася, виконання закону в теперішньому вигляді призведе до політичного узалежнення ключового конституційного органу на роки, що становить екзистенційну загрозу для демократії і верховенства права в Україні в умовах повномасштабної війни”, – вважають автори звернення до міжнародних партнерів України. 

Акція протесту в Києві 30 жовтня 2022 року. Фото: Volodymyr Petrov

Вже після підписання Зеленським закону в Єврокомісії висловили сподівання, що українська влада повністю врахує рекомендації Венеційки. 

“Однак закон набув чинності, а уряд розпочав його імплементацію, розіславши ЄС та іншим міжнародним партнерам заклик номінувати експертів. Ми, представники громадських організацій, які роками спрямовують зусилля на утвердження в Україні верховенства права, переконані, що без цих змін реформа КСУ приречена на поразку, а демократія і європейське майбутнє України поставлені під серйозну загрозу. Чинна редакція закону дозволяє узалежнити майбутніх суддів КСУ та взяти більшість суду під політичний контроль”, – кажуть правозахисники. 

Реформа Конституційного Суду є одним із семи “кроків”, викладених у висновку Єврокомісії від 17 червня 2022-го, які Україна має здійснити в контексті набуття статусу країни-кандидата на вступ до ЄС.

Нагадаємо, що українські парламентарі не вперше ухвалюють закони, пов’язані із судовою реформою, які критикують правозахисники. До прикладу, у 2021-му влітку підтримали законопроєкт 3711-д про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів, але зробили це з правкою, що створила в документі колізію. 

Парламентарі заспокоювали, що переголосують закон, на який президент згодом наклав вето, однак експерти називали ситуацію, в якій некомпетентність нардепів має виправляти президент, нісенітницею. 

Щоб надалі не припускатися таких помилок, парламентарям радили запрошувати до своєї роботи експертів із громадських організацій. 

Фотографія обкладинки: Конституційний Суд України

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter