Міжнародний кримінальний суд звільнив колишнього президента Кот-д’Івуару із зали суду

Дата: 15 Січня 2019
A+ A- Підписатися

Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі виправдав колишнього президента Кот-д’Івуару Лорана Гбагбо. 

Як повідомляє ВВС News, його звинувачували в злочинах проти людяності, пов’язаних із суперечливими виборами у 2010 році. Внаслідок насильства, яке розгорілося після обрання президента, убили 3 тисячі людей, 500 тисяч громадян стали внутрішньо переміщеними особами. Насилля в країні спалахнуло після того, як Лоран Гбагбо відмовився визнати поразку на суперечливих виборах.   

Лоран Гбагбо

Гбагбо затримали ООН і підтримувані Францією війська, які виступили за його суперника Аласана Уатара. Вони заарештували главу держави в бункері президентського палацу. 

Лоран Гбагбо – перший президент Кот-д’Івуару, який постав перед МКС. 

15 січня судді вирішили, що він не має відповідати, бо слідству не вдалося довести декілька обвинувачень проти нього. Вони постановили негайно випустити його. 

Суддя Куно Тарфуссер, який головує у справі, заявив, що звинуваченню “не вдалося довести, що публічні виступи Гбагбо уособлювали наказ чи спонукання до скоєння злочинів”.

BBC News пише про переконання аналітиків, що такий розвиток події зашкодить репутації Міжнародного кримінального суду. 

“Щоразу, коли справа, пов’язана з масовими звірствами, по суті, руйнується в МКС, це шкодить сприйняттю суду як авторитетного й ефективного інституту міжнародного правосуддя”, – сказав ЗМІ Марк Керстен, автор книги “Справедливість під час конфлікту”. 

“Багато хто занепокоєний, що суд перетворюється на інститут, де тільки повстанці можуть бути успішно притягнуті до відповідальності”, – додав він.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter