Міжнародні правозахисники вимагають включити Фірташа у “список Магнітського”

Дата: 14 Вересня 2017
A+ A- Підписатися

Freedom House, Human Rights Watch, Transparency International та інші правозахисні й антикорупційні організації опублікували список із 15 осіб, яких вимагають включити до санкційного списку США відповідно до Глобального акту Магнітського.

Про це йдеться у спільному зверненні організацій до керівництва США.

Серед 15 нових кандидатів у список – представник України Дмитро Фірташ, а також представники Азербайджану, РФ, Китаю, Таджикистану, Узбекистану, Панами та інших країн.

Згідно з заявою, український олігарх, голова Ради директорів “Group DF” Фірташ потрапив у список через корупційні дії, пов’язані з укладанням газових угод між Україною та Росією, під час яких були отримані мільярди доларів незаконної вигоди.

Фірташ використовував свої тісні зв’язки з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним для придбання більше 20 млрд. куб. м газу з “Газпрому” за ціною, значно нижчою за ринкову, і використовував тісні зв’язки з колишнім президентом України Віктором Януковичем для перепродажу цього газу в Україну. Внаслідок цього народ Росії втратив щонайменше 2 мільярди доларів.

“Ми закликаємо адміністрацію застосувати потужний механізм, передбачений Глобальним актом Магнітського, щоб накласти санкції на іноземних громадян, перелічених у цьому списку. Це дозволить попередити подальші зловживання, одночасно демонструючи моральне та стратегічне лідерство США”, – сказав Майк Абрамовіц, президент Freedom House.

Глобальний акт Магнітського – закон про відповідальність за порушення прав людини, що дозволяє президенту США позбавити фігурантів списку візи та заморозити їхні активи у США. Freedom House координувала підтримку прийняття закону з боку громадянського суспільства з 2015. З того часу до процесу приєднались майже 60 груп, які працюють над дотриманням закону та виявленням порушників.

Як відомо, Україна отримала рейтинг частково вільної країни у звіті “Свобода у світі – 2017”, частково вільної – у звіті “Свобода преси – 2017”, частково вільної – у звіті “Свобода в Мережі – 2016”, і має оцінку рівня демократії 4,61 за шкалою від 1 до 7, де 7 є найгіршою можливою оцінкою, в доповіді “Країни перехідного періоду – 2017”.

Freedom House є найстарішою неурядовою організацією у Сполучених Штатах Америки. Організація бачить свою місію у поширенні та захисті демократії та свободи по всьому світу. Ми переконані, що свобода є можливою лише в умовах демократичних політичних систем, у яких влада підзвітна власному народові; де панує верховенство права; і де гарантовані свобода вираження думки, зібрань та віросповідання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter