Міжнародна група прийматиме скарги про розпалювання ворожнечі

Дата: 07 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Спеціальна міжнародна робоча група розглядатиме скарги, які неможливо розглянути на національному рівні через ризик звинувачень у “непатріотизмі”. 

Як повідомляє портал Media Sapiens, мережею органів саморегуляції в ЗМІ з Азербайджану, Вірменії, Грузії, Молдови, Росії та України вирішено створити робочу групу, яка розглядатиме скарги, пов’язані з розпалюванням національної ворожнечі і поширенням мови ненависті. Домовленість про це була досягнута на попередньому засіданні мережі в Брюсселі восени 2014 року.

Рішення про створення групи ухвалено у Тбілісі на міжнародній зустрічі саморегулюючих медійних організацій в рамках спільного проекту ЄС та Ради Європи “Сприяння професіоналізму і відповідальній журналістиці та підтримці органів саморегуляції в ЗМІ”.

Мережа як наднаціональний орган намагатиметься максимально об’єктивно розглядати скарги, які складно або неможливо розглядати на національному рівні через ризик звинувачень у “непатріотизмі”. Крім того, планується підготувати рекомендації для ЗМІ про те, як протистояти пропаганді, що призводить до розпалювання міжнаціональної чи іншої ворожнечі.

Протягом місяця ми підготуємо базові принципи, згідно з якими будуть розглядатися подібні скарги та звернення. Після їх затвердження національними організаціями саморегулювання (в Україні це – Комісія з журналістської етики) група розпочне роботу. Це дасть можливість більш об’єктивно оцінювати матеріали тих журналістів та ЗМІ, які сьогодні піддаються жорсткій критиці з боку політиків, урядів або певних громадських груп. Головне – захистити професійні стандарти і чесну роботу журналістів“, – говорить представник КЖЕ Сергій Гузь.

Нагадаємо, директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко прокоментував попередження Нацради телеканалу “Інтер” через трансляцію російського новорічного “вогника” за участю співаків, що раніше виступали на підтримку “ДНР” та “ЛНР”. Він зазначив, що попередження “Інтеру” потрібно було виносити набагато раніше, а проти представників російських ЗМІ порушувати справи про розпалення ворожнечі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter