Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста призупинила членство Білорусі через сприяння у депортації українських дітей

Дата: 02 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

1 грудня Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця призупинила членство Білорусі, оскільки очільник білоруського Червоного Хреста Дмитро Шевцов не пішов з посади на вимогу федерації. Раніше він визнав участь у вивезенні дітей з України “на оздоровлення”.

Про це повідомила пресслужба  Червоного Хреста.

Дмитро Шевцов. Джерело: фейсбук-сторінка Катерини Рашевської

Наразі білоруський Червоний Хрест втрачає свої права як члена федерації.

“Заява про причетність до депортації українських дітей для Білоруського Червоного Хреста стала фатальною! Це є і результатом роботи нашого Офісу: як Омбудсман України я направляв листи до Міжнародної федерації з чіткою вимогою – виключити Білоруський Червоний Хрест із федерації за використання емблеми організації для прикриття воєнних злочинів! Головною причиною призупинення членства стало невиконання Білоруським Червоним Хрестом вимоги про звільнення з посади Генерального секретаря Червоного Хреста Білорусі Дмитра Шевцова”, – заявив український Омбудсман Дмитро Лубінець.

Призупинення членства означає, що білоруська організація втрачає фінансування, а також не зможе брати участь у Генеральній асамблеї МФЧХ, голосувати чи бути обраним на будь-яких статутних засіданнях.

Федерація відновить членство Білорусі тоді, коли місцевий Червоний Хрест зніме Шевцова з посади.

“Новина містить і негативний аспект. Попри всю свою заангажованість саме національні товариства є ключовими акторами, які можуть виконувати певні дії для захисту прав людини. Однак, оцінюючи в цілому їхню ефективність у даному питанні та шкоду, яку вони завдають своєю співпрацею зі злочинними режимами, рішення про відмову визнавати членство – цілком виправдане“,зазначила правозахисниця Катерина Рашевська.

Генеральний секретар Червоного Хреста Білорусі Дмитро Шевцов потрапив у розслідування після його заяв про ядерну зброю, переміщення українських дітей на білоруську територію та візиту в окуповані РФ Луганськ і Донецьк.

Нагадаємо, у липні поточного року Шевцов зізнався, що організація допомагає Росії депортувати дітей з України. Після цього Україна виступила з вимогою до Міжнародного кримінального суду видати ордер на його арешт. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter