“Міста чекає гуманітарна катастрофа”: Гайдай про долю окупованої Луганщини

Дата: 10 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Російські військові на тимчасово окупованій Луганщині розповідають місцевим про нібито швидке відновлення критичної інфраструктури, зруйнованої ними вщент. Однак вже зараз люди, які вимушено живуть під окупацією, не мають нормального доступу до мінімальних благ, зокрема води. 

Про це розповів голова Луганської ОВА Сергій Гайдай

Фото: телеграм-канал Сергія Гайдая

Росіяни кажуть місцевим, що нібито відновлять електроенергію за 2–3 місяці, а газ взагалі за тиждень.

“Про воду, здається, не збрехали – аж ціла одна цистерна з водою на увесь Сєвєродонецьк, з барського плеча з окупованого Луганська передадуть. Напевно, орки дуже сподіваються на дощі”, – каже посадовець. 

Фото: телеграм-канал Сергія Гайдая
Фото: телеграм-канал Сергія Гайдая

Для ефективного відновлення інфраструктури, за словами Гайдая, потрібні мільярди гривень, спеціалісти та місяці часу, а неефективне відновлення газо-, водо- та електропостачання призведе до таких же наслідків, як і в Маріуполі. 

“Ми вже бачили як пустили воду в Маріуполі, коли ріки води бігли багатоповерхівками. Спроби повернути світло закінчаться пожежами, а газу – вибухами”, – прогнозує голова ОВА.

Фото: телеграм-канал Сергія Гайдая
Фото: телеграм-канал Сергія Гайдая

Окрім цього, Гайдай каже, що населені пункти окупованої Луганщини можуть чекати епідемії, бо досі тіла загиблих людей лежать на вулицях. 

“Наші міста чекає гуманітарна катастрофа!”, – запевняє він.

Фото: телеграм-канал Сергія Гайдая
Фото: телеграм-канал Сергія Гайдая

Також росіяни почали роздавати мешканцям “допомогу”, яка складається з протермінованих продуктів, а також не втрачають можливості примусово мобілізувати чоловіків на війну, пропонуючи роботу.

“Міста та селища розграбовані, життя їх покидає… Люди шукають можливості повернутися на підконтрольні території”,описує стан речей на Луганщині голова адміністрації регіону. 

За словами Гайдая, нині Росія стягує війська поблизу Білогорівки Сєвєродонецького району, але швидко окупувати всю цю область поки не в змозі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter