Мінздоров’я знову намагається зарегулювати ринок ліків – активісти

Дата: 12 Травня 2016
A+ A- Підписатися

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) хоче скасувати спрощену реєстрацію ліків, запроваджену Кабінетом міністрів декілька днів тому.

Про це повідомляють активісти пацієнтських організацій. 

Зміни, внесені міністерством у законопроект №4484, нівелюють найбільш прогресивні норми цього документу.

“Законопроект у редакції МОЗу не дерегулює, а навпаки – зарегульовує ринок ліків. Фактично він створює можливість для ручного режиму допуску препаратів на ринок. Найстрашніше, що під соусом розширення спрощеної процедури, тобто дерегуляції, МОЗ ускладнює спрощену процедуру реєстрації, що вже існує для окремих особливо важливих категорій захворювань: ВІЛ/СНІД, туберкульоз, онкологія, гепатити, орфанні.  Цього не можна допустити”, – зазначила партнер АО “Арцінгер” Лана Сінічкіна.

Зокрема, МОЗ пропонує обмежити перелік препаратів з прискореною реєстрацію лише до тих, аналогів яких немає в Україні. Крім того, відомство хоче запровадити ручне регулювання доступу ліків з розвинених країн, таких як ЄС чи США на український ринок. Це означає, що для того, щоб була застосована спрощена процедура, заявник має довести відповідність такого лікарського засобу цілій низці нечітких та незрозумілих вимог.

“Зараз тяжкохворі пацієнти, їхні рідні та волонтери фактично стають контрабандистами, оскільки, щоб врятувати життя, вони змушені нелегально завозити потрібні ліки, що незареєстровані в Україні. Законопроект, який ініціював Володимир Гройсман, був справді прогресивним та став надією для всіх цих людей отримати можливість купувати потрібні ліки в Україні. Проте МОЗ так доопрацював цей законопроект, що повністю змінилася його суть: замість того, щоб дерегулювати ринок ліків, він його зарегульовує. Тепер зруйнувати монополію та розширити доступ до якісних ліків для українських пацієнтів стане неможливо. Замість реформування, розпочатого урядом, ми матимемо відкат назад”,зазначила Ольга Стефанишина, виконавча директорка БФ “Пацієнти України”.

За статистикою активістів, в Україні 80% мешканців міста та 82% мешканців села не можуть придбати ліки через їх високу вартість. Щодня в Україні від нестачі ліків помирає близько 1600 пацієнтів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter