Мін’юст закриє вісім колоній: що буде з в’язнями та персоналом?

Дата: 09 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції вирішило закрити вісім установ виконання покарань.

Про це повідомила заступник міністра юстиції Олена Висоцька.

Олена Висоцька відповідає на запитання підписників

Друзі, ми підготували відео з відповідями на ваші запитання в соціальних мережах щодо роботи Державної кримінально-виконавчої служби та пробації. Заступниця Міністра юстиції Olena Vysotska розповідає, що і як відбувається у цій сфері…….Запитання:00:21 – На сьогоднішній день Єдиний Реєстр засуджених та осіб узятих під варту ще не працює, а спец відділи захаращені архівами. Скільки часу ви відводите на внесення архівних особових справ до Реєстру та коли буде знято заборону на знищення архівних справ?01:10 – Коли буде амністія засуджених?01:29 -Які установи виконання покарань планується закрити?03:30 – Що відбуватиметься після прийняття Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розвитку системи пробації, збільшення альтернатив позбавлення волі та створення умов для зниження рецидивної злочинності", тобто законопрєкту "Про альтернативні види покарань"?04:34 – Чи вважаєте наказ про призначення Ольховського Андрія Миколайовича керівникаом 25 колонії протиправним і таким,що порушує умови конкурсу організованим і задтвердженим Міністерством юстиції?05:25 – Питання щодо довічного покарання в Україні. Ваше ставлення до гуманізації і "права на надію" для цієї категорії засуджених.Особливо жінок.Такого виду покарання для жінок не існує в країнах пострадянського простору, навіть в негуманній до засуджених Росії.06:30 – Приблизно раз в квартал Мін’юст вносить зміни до правил внутрішнього розпорядку в УВП та СІЗО. Загалом, у кращий бік. Але надто повільно. Свого часу Вадим Човган підготував цілу книгу класних змін до правил, плюс ми за цей час підготували чимало напрацювань. Чи готові Ви синхронізувати зусилля для спільної роботи над цією нормативкою?07:11 – Співробітники, ветерани, пенсіонери, та іх неповньолітні діти, які мешкають у будівлі гуртожитку на режимній территоріі Одеського слідчого ізолятора, хвилюються у звязку, з тим, що Одеське СІЗО в подальшому буде закрите, та передано інвесторам (забудовникам) передано разом з будівлею в якій вони проживають більше 24 років07:57 – Медицина в установах виконання покарань на нулі, скаржаться усі засуджені і навіть лікарі, люди вмирають від ненадання медичної допомоги. З цього виникає питання, коли буде звільнено пана Васильєва, чому він досі на посаді? Коли почнуться реформи медицини в пенітенціарній системі?08:59 – Коли буде підвищена зарплата працівникам ДКВС які працюють УВП та коли вони отримуватимуть форменний одяг, а не купуватимуть за власний кошт?09:58 – Чому не видають планшети, адже вже є наказ та програми, що блокують заборонені даня, але також є негласна вказівка не видавати. Коли Ви втрутитесь?10:45 – Що з побаченнями в колоніх?а якщо карантин рік буде? -засудженим що, зовсім з родичами не бачитись?11:20 – Чи дозволите Ви мультиварки не тільки в платних камерах? Департамент з питань виконання кримінальних покарань

Опубліковано Міністерство юстиції України Середа, 8 липня 2020 р.

Закрити в міністерстві планують Ковельську виховну колонію, Черкаську виправну колонію №62, Дергачівську виправну колонію № 109, Жовтоводську виправну колонію №26, Ігренський виправний центр №133, Чорноморську виправну колонію №74, Ширяївський виправний центр №111 та Устинівський виправний центр №37. 

Засуджених планують перемістити до інших установ виконання покарань, де, за словами Висоцької, мають бути кращі умови тримання, а персонал звільнять і запропонують роботу в найближчих установах або міжрегіональних закладах Мін’юсту. Майнові комплекси установ виконання покарань запропонують інвесторам для покращення інфраструктури інших установ, зокрема ремонту або будівництва нових слідчих ізоляторів. 

За словами заступниці міністра, закриття установ дозволить оптимізувати систему, зменшити поточні та капітальні видатки на утримання великої системи кримінально-виконавчої служби. 

Ковельська виховна колонія у Волинській області Фото: Офіс Омбудсмана

Водночас, як зауважує координаторка проєктів Центру прав людини ZMINA та моніторка Національного превентивного механізму Маргарита Тарасова, закриття деяких установ може бути не кращою ідеєю, адже вони підлаштовані під потреби окремих категорій засуджених. 

“Чорноморська колонія, наприклад, призначена для тримання вперше засуджених жінок, Ковельська – для неповнолітніх, яким потрібні школи. Ці категорії мають утримуватися окремо від інших: вперше засуджені окремо від повторно засуджених, чоловіки окремо від жінок, діти окремо від дорослих. Хоча у самій по собі ідеї закриття колоній нічого поганого немає, проте не факт, що в’язнів переведуть в кращі умови, адже, наприклад, Ковельська колонія цілком відповідає нормам“, – говорить експертка. 

Тарасова наголошує, що переселення людей в інші колонії не повинно призвести до перенаселення установ. 

“Однак у більшості колоній норми площі і так не дотримуються, а тому в це важко повірити”, –підсумовує вона. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter