Мін’юст розповів, як доводить у ЄСПЛ наявність російських військ на Сході України

Дата: 13 Липня 2020
A+ A- Підписатися

У Європейському суді з прав людини Україна доводить присутність російських військ на Донбасі в так званій народній міліції, що є російськими військами, не структурованими в загальну систему Збройних сил РФ.

Про це під час експертного обговорення “Правосуддя заради майбутнього: правовий шлях для України в умовах збройного конфлікту” розповів заступник міністра юстиції Іван Ліщина, передає кореспондент видання ZMINA.

Іван Ліщина

За його словами, Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у своїх справах встановлює факти ефективного контролю та ефективного загального контролю. Критерієм цього є наявність військ іншої держави на окупованій території та контроль за місцевою де-факто владою.

“Найлегше доводити наявність військ, коли російські збройні сили масово заходили в Іловайськ та Дебальцево. Нам також дуже допомагає Міжнародна слідча група, що розслідує обставини ввезення російський установки “Бук” на українську територію та збиття літака MH17″, – сказав Іван Ліщина.

Окрім цього, Міністерство юстиції України доводить ефективний контроль через наявність командування Генштабу РФ у Новочеркаську, звідки керують армійськими корпусами №1 та №2, та російських офіцерів на всіх посадах, “що передбачає самостійне командування батальйонів та окремих рот”. Також у своєму поданні Україна обґрунтовує свої доводи через наявність російської форми, зброї, боєприпасів та повного забезпечення цих підрозділів за кошт Росії.

“ЄСПЛ ще ніколи не розглядав такий ступінь організації, контролю військ, які не є офіційно військами конкретної країни. Буде цікаво подивитися, чи зараховуватиме ЄСПЛ принцип “boots on the ground” як російські війська чи як форму військової підтримки в ОРДЛО. На мій погляд, правильне перше, але подивимося, що скаже суд”, – прокоментував Іван Ліщина.

Водночас Україна шукає докази економічного контролю з боку Російської Федерації

“Ми прискіпливо розглядаємо роботу кількох комітетів Держдуми, Міністерства економіки РФ, де один із заступників – тіньовий міністр окупованих територій. Він безпосередньо контролює адміністративні рішення на Сході України, що ухвалюються в економічній сфері, завезення пального тощо. Також розглядаємо, зокрема, роботу окремих банків, яким дозволено працювати на цій території, та обіг російського рубля”, – додав він.

Міністерство юстиції України сподівається, що ЄСПЛ призначить засідання з цього приводу в першій половині 2021 року.

Керівний партнер Global Rights Compliance LLC Вейн Джордаш під час обговорення звернув увагу, що з юридичного погляду для світової спільноти участь Росії в збройному конфлікті в Україні не доведено і держава має це зробити раніше за міжнародні судові інстанції.

У лютому цього року Іван Ліщина розповів про перспективи “кримських справ” у Європейському суді з прав людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter