Мін’юст ліквідує Директорат з прав людини

Дата: 27 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції ліквідує Директорат з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності. 

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив керівник експертної групи з правової освіти директорату Іван Шемелинець

Нарешті завершується епопея з ліквідацією Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності в…

Опубліковано Іваном Шемелинцем Середа, 26 лютого 2020 р.

Директорат з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності створили у відомстві відповідно до Стратегії реформування державного управління України на 2016–2020 роки. Основним завданням підрозділу, до якого входили п’ять експертних груп, було формування державної політики у таких сферах, як:

  • права людини;
  • доступ громадян до правосуддя;
  • безоплатна правова допомога;
  • правова обізнаність населення;
  • підготовка юридичних кадрів вищими навчальними закладами;
  • діяльність юридичних служб центральних органів виконавчої влади.

Створення директорату підтримували правозахисники та міжнародні партнери України, і це, за їхніми словами, стало прогресивним кроком, адже тематику прав людини, підвищення правової обізнаності, питання правової освіти актуалізували в порядку денному Мін’юсту. 

Директорат також опікувався моніторингом реалізації Національної стратегії у сфері прав людини до 2020 року.

За словами Шемелинця, за час роботи підрозділ встиг підготувати велику кількість документів державної політики – від досліджень, прогнозів впливу, аналітичних записок до проєктів концепцій і стратегій, законів України, постанов і розпоряджень уряду, значну частину яких втілили в життя. 

“Директорат – це, безумовно, успішний проєкт, а тому я безальтернативно стверджую, що його створення у 2017 році в рамках реформи державного управління було правильним і обґрунтованим рішенням”, – написав він.

У жовтні 2019 року уряд ухвалив Програму діяльності Кабінету Міністрів України, але у списку цілей, яких планував досягти Кабмін, не було жодної, яка б стосувалася формування державної політики у сфері прав людини.

Правозахисники тоді нагадували, що Міністерство юстиції є центральним органом виконавчої влади, який має моніторити та оцінювати стан виконання плану заходів і, відповідно, оцінювати прогрес виконання Нацстратегії у сфері прав людини, затвердженої ще 2015 року.

“Національна стратегія у сфері прав людини є надважливим документом, який окреслює основні напрями діяльності держави для забезпечення прав людини в Україні на основі її міжнародних зобов’язань та викликів сьогодення (захист прав людини в умовах збройного конфлікту). Реалізація Національної стратегії є одним із завдань Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом”,писали вони у відкритому зверненні до Мін’юсту щодо збереження директорату наприкінці минулого року.

Із закликом зберегти директорат до міністерства звертався й Комітет з прав людини. 

За словами Шемелинця, вдалося зберегти експертну групу з прав людини, але в Директораті стратегічного планування та євроінтеграції і в іншому складі. Зокрема, там не буде представлений напрям правової освіти, керівником якого дотепер був Шемелинець.

“Шкода, що сьогодні для керівництва Міністерства юстиції не є важливими питання юридичної освіти, обізнаності та правової роботи, проте це їх вибір і дискреція. Я більш ніж переконаний, що саме Міністерство юстиції має формувати державну політику в цих сферах, і, можливо, з часом так воно і буде”, – каже він.

На ліквідацію директорату відреагувала й адвокаційна менеджерка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова.

“Здається, діяльність свою Мін’юст зосереджує на роботі з наслідками порушень прав людини, не бачачи своє ролі в системній роботі з попередження таких порушень”,наголосила вона.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter