Мінветеранів закликають внести зміни до кількох законів, щоб не дискримінувати родини деяких загиблих ветеранів

Дата: 22 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Керівництво Міністерства ветеранів закликають внести зміни до низки законів, щоб родини загиблих добровольців, які не встигли оформитися у військкоматах на початку повномасштабного російського вторгнення, могли отримувати таку ж допомогу, як й родини загиблих військовослужбовців. Попри те, що нині діє профільний закон, що розв’язує це питання, перші досі отримують на понад 10 мільйонів гривень виплат менше, ніж другі.  

Про це у колонці для “Української правди” розповіла голова патронатної служби “Азову” Олена Толкачова

Фото: “Новинарня”

Влітку поточного року уряд розробив постанову на виконання профільного закону й Мінветеранів запустило роботу спеціальної міжвідомчої комісії, яка й займається наданням статусів особи з інвалідністю внаслідок війни або члена сім’ї загиблого (померлого) захисника чи захисниці України. 

Для того, щоб надати документи на отримання статусу, рідним загиблих добровольців треба оформити довідку у командира підрозділу ЗСУ, НГУ, Нацполіції чи іншого військового формування, разом із яким у період лютого — березня 2022 року діяв доброволець.

Цю довідку можуть замінити покази трьох свідків, зокрема командира підрозділу, разом із якими воював загиблий та які були з ним безпосередньо у зоні бойових дій. Підтвердити дані можуть й двоє свідків, які отримали поранення під час бойових дій разом із добровольцем і мають підтверджуючі медичні документи.

“На практиці це працює так: сім’ї добровольців вимушені шукати діючих на момент лютого — березня 2022 року військових, які зможуть підтвердити участь їхнього добровольця у бойових діях. Зазвичай отримати вказану в законі довідку від командира військової частини практично нереально. Якщо немає кадрових військових, які можуть підтвердити участь добровольця у війні, виплати родині в разі його загибелі не передбачені”, – розповідає Толкачова. 

Втім, навіть коли родини отримують статус, виплати, на які вони можуть розраховувати, у рази менші за ті, які отримують родини загиблих військових. Так, сім’ї загиблих кадрових військових отримують виплати відповідно до режиму воєнного стану, а сім’ї загиблих добровольців – цивільні виплати мирних часів. 

Перші в разі смерті отримують 15 мільйонів гривень, а другі – 2 мільйони. Також для перших передбачена військова пенсія для дітей чи батьків – щонайменше 7800 гривень на місяць, а для других – 2100–2500 гривень. 

Толкачова детально розповіла про історії ветеранів “Азову”, 21 сім’я якого тепер розраховує на виплати. Щодо кількості загиблих добровольців, родини яких можуть розраховувати на виплати, то голова патронатної служби “Азова” зазначає, що мова йде не про тисячі, а про сотні. 

Фото обкладинки: Новинарня

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter