Минулого року в Україні загинули 8 журналістів – НМПУ

Дата: 03 Травня 2015
A+ A- Підписатися

За 2014 рік в Україні загинули 8 українських та іноземних журналістів.

Про це повідомляє Незалежна медіа-профспілка України на своїй сторінці з нагоди Всесвітнього дня свободи преси.

“За 2014 рік в Україні загинули 8 журналістів, як українських, так і іноземних. Кілька працівників ЗМІ загинуло вже цього року. Більшість з них пішли з життя на території проведення неоголошеної війни на Донбасі. За рік цього протистояння понад 40 медійників побували в полоні. Кілька журналістів перебуває там і зараз“, – йдеться у заяві профспілки.

8 липня 2014 року з’явилася інформація про загибель журналістки Оксани Шкоди під час боїв терористів із силами АТО у Слов’янську.

30 листопада 2014 року вбито донецького журналіста Олександра Кучинського та його дружину – їх тіла з множинними колото-різаними ранами знайшли у дачному будинку під Слов’янськом. Кучинський був головним редактором газети “Кримінал-експрес” та писав про зв’язки кримінального світу та бізнесу.

28 січня 2015 року стало відомо, що в бою в зоні АТО поблизу Донецького аеропорту загинув мобілізований до армії дніпропетровський журналіст Олександр Черніков, що працював у дніпропетровських медіа nctv.in.ua, “Резонанс ТВ”, “Приват TВ Днепр”, на 9-му каналі, у виданні The Kyiv Times.

15 березня 2015 року стало відомо про загибель головної редакторки міської газети “Нетішинський вісник” (м. Нетішин, Хмельницька область) Ольги Мороз. Її знайшли мертвою у власній квартирі з переломом потиличної кістки, хоча зовнішніх ознак побиття не було виявлено.  За деякий час до загибелі журналістка разом з колегою почала готувати матеріал про вирубку лісів на Хмельниччині.

16 лютого 2015 року під Дебальцево зник військовий журналіст, капітан-лейтенант Дмитро Лабуткін, який був репортером на військовому телебаченні “Бриз” у Севастополі та під час окупації Криму росіянами виїхав разом із сім’єю до Одеси. Невідомі надіслали дружині зниклого журналіста відео, на якому демонструвалися його документи. 21 березня тіло Дмитра знайшли у Дніпропетровському морзі.

13 квітня 2015 року в районі донецького аеропорту внаслідок обстрілу автомобіля противотанковою керованою ракетою загинув місцевий журналіст, ім’я якого не повідомляється.

У ніч з 12-го на 13-е квітня 2015 року був убитий журналіст, співзасновник інтернет-видань ProUA і “Обком” Сергій Сухобок – двоє п’яних сусідів по дачі під час сварки сильно побили його, журналіст помер під час надання йому медичної допомоги. 

16 квітня 2015 року було вбито Олеся Бузину – його застрелили з автомобіля Ford Focus з іноземними номерами у дворі будинку, де він мешкав, по вулиці Дегтярівській у Києві.

НМПУ зазначає, що фактично усі місцеві журналісти, прихильні до демократичних свобод, змушені були виїхати з окупованої території через загрози життю та здоров’ю.

Багато видань припинили своє існування через тиск на редакційні колективи, присвоєння або псування майна чи економічну неможливість евакуювати ЗМІ на українські території“, – підкреслили у НМПУ.

Профспілка закликала пригадати загиблих та десятки полонених, поміркувати над тим, як зупинити згортання свободи преси і не допустити його у майбутньому. 

Всесвітній день свободи преси відзначається щорічно з 1992 року з ініціативи представників незалежної преси країн Африки, його схвалено Організацією Об’єднаних Націй з питань освіти, науки й культури (ЮНЕСКО). Дата 3 травня обрана не випадково. Саме цього дня 1991 року в столиці Намібії представники незалежної преси країн Африки ухвалили “Віндхукську декларацію”, у якій містився заклик до урядів держав світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер. У декларації підкреслювалося, що найважливішою складовою частиною будь-якого демократичного суспільства є вільна, плюралістична й незалежна преса. У 1993 році Генеральна Асамблея ООН прийняла рішення проголосити 3 травня Всесвітнім днем свободи преси.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter