Мінсоцполітики планує скоротити розрив в оплаті праці між чоловіками та жінками

Дата: 21 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Міністерство соціальної політики планує працювати над усуненням ґендерного розриву в оплаті праці в Україні.

Про це повідомила очільниця відомства Юлія Соколовська.

За її словами, ґендерний розрив в оплаті праці в Україні у 2018 році становив близько 21%, що вище, ніж у більшості країн Європейського Союзу (середній показник у ЄС – 16%). Задля подолання проблеми різної оплати праці міністерство планує співпрацювати з Міжнародною організацією праці. Її експерти, зокрема, допомагатимуть змінювати українське законодавство. 

Відомо, що проблема ґендерного розриву в оплаті праці жінок та чоловіків не унікальна для України. Так, наприклад, у Німеччині такий розрив інколи сягає 21%. Задля привернення уваги до проблеми міська влада в Берліні створила спеціальний “жіночий квиток” у метро, який коштував дешевше за звичайний. 

Також у Берліні минулого року 24-річна трансґендерна жінка провела експеримент і виявила дискримінацію, коли надсилала резюме на посаду дизайнера від імені чоловіка і від імені жінки. Так, на співбесіді роботодавець запропонував їй як чоловіку річну зарплату у 27 600 євро, а на цій самій посаді і за ту ж роботу їй як жінці обіцяли вже 22 800 євро на рік. 

Нагадаємо, що тільки в грудні 2017 року Міністерство охорони здоров’я скасувало наказ №256, який визначав перелік із 450 заборонених для жінок професій. Зокрема, українкам до цього забороняли працювати в цілій низці важливих галузей, таких як підземні роботи, керування деякими видами вантажного і пасажирського транспорту, робота в машинному відділенні корабля, низка будівельних спеціальностей.

Серед цих 450 було багато таких, у яких жінки дуже зацікавлені. Це, зокрема, добре оплачувані професії машиніста метро, моториста на кораблі, водія автобуса далекого прямування. Подібні заборони досі діють у багатьох колишніх радянських республіках (у Білорусі, Росії, Вірменії, Грузії, республіках Центральної Азії), це дискримінаційна спадщина радянського минулого, що заважає професійній реалізації мільйонів жінок, стверджують експерти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter