Мінсоцполітики недостатньо реабілітує жертв торгівлі людьми – експерти

Дата: 01 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Виконання Мінсоцполітики пункту Нацплану щодо допомоги жертв торгівлі людьми поки що шкутильгає.

Про це йдеться у результатах моніторингу виконання Плану дій Національної стратегії з прав людини, повідомляє кореспондентка Центру інформації про права людини

За інформацією Мінсоцполітики України, у звітному періоді 181 особі встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми із них: 175 – громадяни України і 6 іноземців (громадяни Пакистану, Молдови та Російської Федерації). Серед них – 76 чоловіків, 79 жінки, 8 хлопчиків, 18 дівчаток. Зафіксованих випадків усередині країни – 37, міжнаціональних (транскордонна) – 144 випадки.

Мінсоцполітики подає інформацію про сформовану систему надання допомоги та послуг особам, постраждалим від торгівлі людьми у Вінницькій, Харківській, Херсонській областях. Зокрема, через систему Центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. 

Та експерти моніторингу виконання Плану дій мають сумніви щодо системної роботи в цьому напрямку, зокрема реабілітації жертв. Так, в окремих областях таку реабілітацію надають мережі Центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Інші – через посередництво неурядових організацій та/або медичних установ.

“Через це складно зробити висновок про ефективність системи реабілітації та іншого виду допомоги жертвам злочинів, пов’язаних із торгівлею людьми”, йдеться в звіті.

Також аналіз ситуації, що склалася з торгівлею людьми в Україні, свідчить про нові тенденції в цій сфері – збільшення випадків трудової експлуатації порівняно із сексуальною, зокрема, збільшилися випадки використання дітей у жебрацтві, внутрішньої торгівлі, торгівлі дітьми.

Нагадаємо, Національна стратегія – так звана дорожня карта, яка показує, що державі слід зробити, аби покращити ситуацію з правами людини. Як держава виконує План дій Стратегії, контролює громадська платформа за участі Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини. Моніторинг здійснюється за допомогою аналізу інформації з відкритих джерел органів влади, альтернативних звітів, за відповіддю на інформаційні запити тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter