Мінсоцполітики не хоче підтримувати ромські родини, у яких діти пропускають школу

Дата: 29 Квітня 2019
A+ A- Підписатися

Міністерство соціальної політики України хоче припинити виплату грошової допомоги тим ромським родинам, у яких діти не відвідують школу. 

Про це повідомила представниця Омбудсмана з дотримання прав дитини та сім’ї Аксана Філіпішина

Аксана Філіпішина

“Офіс Омбудсмана готує наразі зауваження до проекту постанови Міністерства соціальної політики №1851 “Порядок розгляду державних допомог”. Мінсоцполітики ініціює питання припинення виплати допомоги матерям-одиначкам у разі, якщо дитина не відвідує школу”, – розповіла представниця Уповноваженої Верховної Ради з прав людини. 

Вона назвала таку позицію відомства несправедливою. На її переконання, “такими радикальними заходами” міністерство прикриває бездіяльність влади в соціалізації ромів. Представниця Омбудсмана переконана, що корінь проблеми ігнорування ромськими дітьми шкільних уроків набагато глибший.

“Ми маємо розуміти: аби дитина пішла до закладу, її потрібно одягнути та повністю зібрати її портфель. У реальності ситуація з ромською дитиною така: вона приходить до школи, її саджають на останню парту і цькують. З неї сміються, бо дитина не була в закладі дошкільної освіти. А відтак усі бачать, що вона не відповідає на прості запитання, і на четвертий день дитина в школу вже не піде. Поліцейський може скільки завгодно говорити з родиною, а соцзахист припиняти виплати, – дитина не піде в школу. Бо у неї є відчуття гідності, як і у будь-якої людини. І вона усвідомлює, що над нею насміхаються”, – пояснила Аксана Філіпішина.

Вона також заявила про існування практики вимагання від ромів хабарів з боку соціальних інспекторів. 

“Соціальні інспектори збирають з кожної жінки по 50 гривень, щоб родині не припиняли виплати”, – розповіла Аксана Філіпішина під час круглого столу “Безпека ромських жінок і дітей: взаємодія ромської громади з поліцією та іншими державними органами захисту”. Водночас вона дорікнула правоохоронцям, які досі не задокументували таких випадків. 

Представник громадської організації “Правозахисний ромський центр” Володимир Кондур вважає, що влада має придумувати заходи, які стимулюватимуть ромських дітей відвідувати школу, з позиції дотримання прав дитини.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter