Мінреінтеграції просить міжнародні організації збільшити допомогу цивільним на Сході України

Дата: 02 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук просить міжнародні гуманітарні організації збільшити допомогу цивільному населенню на Сході України, оскільки поточних зусиль не достатньо.

Відповідне відеозвернення оприлюднив Офіс президента. 

За її словами, ворог обрав шлях терору щодо цивільного населення, насамперед Донецьку та Луганську область: міста Волноваха, Сєвєродонецьк та інші.

“Там відбувається реальна гуманітарна катастрофа. Окупанти не дають гуманітарних коридорів. Як віцепрем’єр-міністр, відповідальний за Донецьку й Луганську області, мушу визнати, що ми очікували більшої реальної підтримки й допомоги від міжнародних гуманітарних структур, передовсім від Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ), ООН, ОБСЄ”, – сказала вона.

Міністерка нагадала, що міжнародно визнаний нейтральний статус дає таким організаціям більше безпеки, ніж національні українські структури.

“Саме цей міжнародно визнаний нейтральний статус дає вам можливість виконувати ту гуманітарну роботу, зокрема, для якої ви, власне, були створені. Не всю гуманітарну роботу ви можете виконувати, сидячи у Львові. Якщо ви не можете виконувати свій міжнародний гуманітарний мандат у Донецькій, Луганській та інших областях через небезпеку, яку для вас створює російська армія РФ, ви маєте чітко, офіційно та недвозначно про це заявити на весь світ: хто саме не дає вам виконувати ваш гуманітарний мандат”, сказала Ірина Верещук.

Вона також попросила надати гумдопомогу автотранспортом, якщо вони не можуть власноруч виконувати свою роботу.

Ірина Верещук зазначила, що в населених пунктах Донеччини та Луганщини пошкоджено електро- та теплопостачання, знищено більшість житлових об’єктів. 

За її словами, населення вимушене постійно перебувати в об’єктах укриття, а жінки, діти, люди літнього віку та люди з інвалідністю не можуть належним чином задовольняти свої життєві потреби.

Міністерка закликала міжнародні організації докласти всіх зусиль, щоб забезпечити гуманітарні коридори та вивести дітей, людей з інвалідністю та інші вразливі групи з території, де ведуться активні бойові дії.

Серед іншого Верещук закликала МКЧХ до планування та готовності до організації гуманітарних коридорів у Києві та Київській області в разі, якщо російським окупантам вдасться оточити місто та взяти його в облогу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter