Міносвіти Польщі очолив політик, який вважає, що ЛГБТ не рівні “нормальним людям”

Дата: 15 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство освіти Польщі очолив Пшемислав Чарнек з керівної партії “Право і справедливість”, який заявляв, що ЛГБТ “не рівні нормальним людям”, а також назвав інсталяцію, присвячену вбитим поляками під час Голокосту, “антипольським скандалом”.   

Про це повідомляє газета асоціацій єврейських організацій та громад України “Хадашот”.  

“Припинімо слухати ці ідіотські розмови про якісь права людини або рівність. Ці люди не рівні нормальним людям”, – сказав Чарнек у липні цього року в ефірі телеканалу TVP.

Водночас депутат раніше неодноразово висловлювався проти ЛГБТ. У квітні 2019 року він також закликав членів місцевого сейму підтримати резолюцію проти “впровадження ідеології ЛГБТ в муніципальні органи влади”.

Озвучував Чарнек і неоднозначну позицію стосовно прав жінок, пише “Хадашот” і наводить таку його цитату:

“Концепція “спочатку кар’єра, а потім дитина” призводить до трагічних наслідків… Якщо перша дитина не народиться в матері 20–25-річного віку, то скільки вона зможе мати дітей? Це наслідки того, що жінка не робить те, що їй визначив Господь”. 

Крім того, минулого року політик назвав “антипольським скандалом” та зажадав прибрати інсталяцію, присвячену тим, кого вбили поляки під час Голокосту, з території Люблінського замку, де “польські герої гинули за незалежність Батьківщини”. 

Видання зазначає, що призначення Чарнека на пост міністра освіти спричинило протест як в академічному середовищі, так і серед представників національних меншин. Понад сто інтелектуалів, а також громадських і релігійних діячів, включно з професорами Католицького університету Любліна, підписали колективне звернення, критикуючи рішення прем’єр-міністра:

“Нам важко зрозуміти, чому людині, яка представляє вищезгадані погляди, довірено… формування освітньої програми й навчання мільйонів польських студентів. Завдання школи не тільки поділитися знаннями, але і навчити молодих людей жити в гармонії в суспільстві, прищеплюючи їм повагу до інших, відмінних від більшості”.  

Нагадаємо, що в серпні польські парламентарки прийшли на інавгурацію президента Анджея Дуди в сукнях і масках веселкового забарвлення на знак протесту проти його гомофобних і трансфобних поглядів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter