Міноборони відсторонило психіатра, який назвав учасників АТО загрозою для суспільства

Дата: 20 Вересня 2017
A+ A- Підписатися

Міністр оборони України Степан Полторак відсторонив від посади начальника клініки психіатрії Головного військового клінічного госпіталю полковника Олега Друзя, слова якого про потенційну загрозу для суспільства з боку учасників АТО викликали резонанс у соцмережах.  

Про це Полторак написав у своєму Facebook.

“Щойно прийняв рішення про відсторонення від посади начальника клініки психіатрії Національного військово-медичного клінічного центру “Головний військовий клінічний госпіталь” полковника Олега Друзя у зв’язку з незадовільним виконанням службових обов’язків та призначив службове розслідування”, – зазначив Полторак.

18 вересня один з демобілізованих атовців Мартін Брест написав пост, в якому зазначив: “Головний псіхіатр МОУ, начальник клиники психіатрії полковник Друзь Олег Васильович сьогодні на “комітеті з питань охорони здоров’я” заявив (прочитав з власної презентації), що 93% учасників АТО є потенційною загрозою для суспільства (“скритий ворог”). За його словами, 93% нас – проблемні, і нас треба лікувати”.

Це викликало обурення в інших атовців у соцмережах.

19 вересня в одному з видань з’явився блог волонтерів “Повернись Живим” з текстом, в якому вони звинуватили Друзя в тому, що “полковник з Міністерства оборони вважає 98% учасників АТО “потенційною загрозою для суспільства”.

Під час виступу Друзя на круглому столі Комітету ВР з питань охорони здоров’я, де головною темою були психологічна реабілітація учасників АТО і зменшення кількості самогубств серед демобілізованих військових, він заявив:

“Як свідчить міжнародний досвід, учасники бойових дій після повернення до мирного життя можуть стати загрозою як для власних сімей, так і для всього суспільства. За статистикою, 98% з них потребують кваліфікованої підтримки  і допомоги внаслідок дії бойових стрес-факторів. Розлади характеризуються високим рівнем конфліктності, підвищеною агресією, низькою працездатністю, загостренням і розвитком хронічних захворювань, алкоголізмом, асоціальною поведінкою, підвищенням рівня суіцидів, скороченням тривалості життя”, – зазначив він на засіданні.

Він також зазначив, що 80% учасників АТО під час бойових дій отримували стрес, який в 25% трансформувався в ПТСР.

За спиною глави ГВКГ демонстрували слайди, де було зазначено, що 93% бійців “соромляться або перешкоджають прояву психічних проблем”. При цьому над пірамідою зазначається – “це скритий ворог”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter