Мінкульт збирає докази злочинів Росії проти культурної спадщини в Україні: як долучитися

Дата: 14 Березня 2022
A+ A- Підписатися
Міністерство культури та інформаційної політики України створило ресурс для документування воєнних злочинів проти людяності та об’єктів культурної спадщини, скоєних армією Росії. 
 
Про це повідомляють на відповідному сайті органу. На ньому вже зібрано кілька десятків воєнних злочинів у різних областях України. 
Пошкоджені фасади та вікна старовинного будинку кін. ХІХ – поч. ХХ ст. внаслідок бомбардування в Харкові

Так, Мінкульт закликає користувачів надсилати відео- та фотоматеріали, а також будь-яку інформацію згідно з формою

Серед прикладів воєнних злочинів такі: 
  • пошкодження старовинних будівель (пам’яток архітектури), історичних кладовищ, пам’ятників, релігійних споруд, творів мистецтва, пам’яток природи, будівель закладів культури – театрів, музеїв, бібліотек та ін.;
  • руйнування археологічних об’єктів – курганів, валів давніх земляних укріплень, місць розкопок та ін.;
  • факти поранення / загибелі цивільних осіб унаслідок застосування сили та зброї окупантом під час спроби пошкодження культурних об’єктів;
  • захоплення майна, пограбування окупаційними силами музеїв, бібліотек та інших закладів культури.
 
“Матеріали можуть бути використані як докази для кримінального переслідування причетних до злочинів відповідно до українського законодавства в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі та спеціальному трибуналі після його створення”, – зазначають автори ресурсу, створеного в співпраці з Регіональним центром прав людини. 
 
Нагадаємо, що українські громадські та урядові організації зафіксували вже всі типи воєнних злочинів з боку Росії. Їхні приклади ZMINA збирає тут, а також за тегами міжнародні злочини та #PutinWarCrimes.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter