Мінкульт підтримав відтермінування штрафів за порушення мовного закону

Дата: 10 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство культури та інформаційної політики України підтримує відтермінування на два роки впровадження штрафів за порушення Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Про це сказав очільник відомства Олександр Ткаченко під час форуму “Україна 30. Культура. Медіа. Туризм”, пише Українська правда.

Фото: РБК-Україна

Він так пояснив позицію міністерства: перш ніж штрафувати, потрібно забезпечити масовий доступ усім охочим до безоплатних курсів української мови.

Ткаченко нагадав, що спроби скасувати або внести правки до вказаного закону тривають з моменту його ухвалення.

“Мова йде в одному випадку про поправки Бужанського (народний депутат від “Слуги народу” Максим Бужанський. – Ред.), які відміняють штрафи в цілому, і є поправки Кравчук [Євгенії], Потураєва [Микити] та Корнієнка [Ігоря] (народні депутати від “Слуги народу”. Ред.), які відтерміновують штрафи на півтора року, до моменту введення всіх інших штрафів. Ми підтримуємо другу поправку”, сказав він.

Ткаченко наголосив, що штрафами неможливо переконати більшість населення, яка не володіє українською достатньою мірою, в тому, що мову потрібно вивчати. На його думку, це допоможе зробити лише “лагідна українізація” та “промоція української”.

Нагадаємо, що із 16 січня поточного року всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати клієнтів державною мовою згідно зі статтею 30 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Виняток становлять лише ті випадки, коли про перехід на іншу мову просить сам клієнт.  

За відмову обслуговувати українською передбачено штрафи від 5100 до 6800 гривень, однак і їх можуть накласти лише в разі повторного порушення.

Закон про мову в Україні ухвалили в травні 2019 року. За словами експертів, документ можна назвати найкращим з подібних, ухвалених в країні, проте він має багато суттєвих недоліків з погляду дотримання міжнародних стандартів у сфері прав людини та норм Конституції України. На суперечливі та дискримінаційні норми вказала у своїх висновках Венеційська комісія. 

ZMINA докладно розповідала у власному аналізі про невідповідності стандартам прав людини в законі.

Соціологічні дослідження показують, що більшість людей у всіх регіонах України підтримує ключові положення закону про державну мову, однак на практиці закон масово порушують. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter