Мінкульт не проситиме переглянути закон про мову

Дата: 11 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство культури, молоді та спорту не ініціюватиме перегляду закону про мову і мовних квот, запроваджених за президентства Петра Порошенка для радіо та телебачення.

Про це повідомив очільник відомства Володимир Бородянський в інтерв’ю РБК-Україна.

На запитання журналістів про те, чи збираються у відомстві переглядати закон про мову та квоти, Бородянський відповів так:

“Я не вважаю, що це необхідно сьогодні. Міністерство не буде цього ініціювати”.

Нагадаємо, що в січні поточного року виповнилося пів року, як набрав чинності Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. За словами експертів, його можна назвати найкращим законом про мову, ухваленим в Україні, але він має багато суттєвих недоліків з погляду дотримання міжнародних стандартів у сфері прав людини та норм Конституції України.

Зокрема, на суперечливі та дискримінаційні норми закону вказала у своїх висновках Венеційська комісія. Там вважають, що закон дискримінує російську мову, яка є найбільш вживаною мовою меншин, а також головною мовою спілкування для багатьох представників меншин, відмінних від російської. Також експерти вказали на брак ясності щодо того, як застосовуватимуться норми нового закону на практиці.

Центр прав людини ZMINA зробив власний аналіз невідповідностей стандартам прав людини в законі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter