Мін’юст закликає юристів подаватися на суддів Верховного Суду

Дата: 12 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

Міністр юстиції України Павло Петренко закликає українських юристів брати активну участь у конкурсах на зайняття посад суддів Верховного Суду України.


“Хочу нагадати, що з 30 вересня у нас починає діяти нова редакція Конституції в частині судової реформи. І ми розпочинаємо з вас через публічні конкурси обирати новий Верховний Суд… Дуже важлива активна позиція українських юристів, адвокатів, які вперше в історії незалежної України можуть прийти на конкурс та самі змінювати Україну”, – сказав міністр юстиції в понеділок, відповідаючи на запитання журналістів, передає “Інтерфакс-Україна”.

Петренко наголосив на важливості того, щоб юристи повірили в майбутні зміни, прийшли на конкурси і “власними руками створили нову судову систему”.

Він нагадав, що на посади суддів відтепер можуть претендувати юристи, які раніше не працювали в судовій системі.

Нагадаємо, 30 червня в Україні офіційно опубліковано закон “Про внесення зміни до Конституції України (щодо правосуддя)”.

Згідно з положеннями цього документа, зміни до Конституції щодо правосуддя набувають чинності через три місяці з дня, що йде за днем публікації відповідного закону. Водночас положення, яке стосується визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду (МКС), набуває чинності через три роки.

Окрім цього, 13 липня президент України Петро Порошенко підписав ухвалену парламентом раніше нову редакцію закону “Про судоустрій і статус суддів”, який дасть змогу реалізувати положення ухвалених парламентом змін до Конституції держави в частині правосуддя у разі його підписання главою держави.

Згідно з цим законом, Верховний Суд здійснюватиме правосуддя, як суд касаційної інстанції, а у випадках, визначених процесуальним законом, – як суд першої або апеляційної інстанції. До Верховного Суду входять не більш ніж 200 суддів, а в його складі діють Велика палата Верховного Суду, касаційні адміністративний, господарський, кримінальний, цивільний суди. У кожному касаційному суді створюються судові палати з розгляду окремих категорій справ з урахуванням спеціалізації судів.

Закон набуває чинності одночасно із законом про внесення змін до Конституції щодо правосуддя. Протягом шести місяців після набуття ним чинності формується Верховний Суд, а протягом 12 місяців Вищі спецсуди – з питань інтелектуальної власності та антикорупційний.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter