Мін’юст готує на продаж Лук’янівське СІЗО

Дата: 27 Червня 2016
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції України хоче продати Лук’янівське СІЗО на засадах державно-приватного партнерства, у рамках якого інвестор має збудувати новий пенітенціарний комплекс на виділеній для цього ділянці за межами Києва чи у віддалених районах міста.

Про це DW повідомила заступниця міністра юстиції України Наталія Севостьянова.

“Після завершення будівництва та перенесення Лук’янівського СІЗО у новий комплекс за містом, такий приватний інвестор отримав би у приватну власність земельну ділянку та нерухоме майно, що знаходиться на ній, у рахунок погашення заборгованості за витрачені кошти для будівництва нового СІЗО”, – пояснила Севостьянова.

За її словами, нині готується оцінка майнового комплексу та земельної ділянки незалежним міжнародним оцінщиком, висновок якого буде визнаний західними банками.

Також Мін’юст шукає проект побудови пенітенціарного закладу, який був успішно реалізований і запущений в експлуатацію протягом останніх десяти років у країнах ЄС, аби аналогічний проект можна було відтворити і в Україні. Фінансисти зараз обраховують хоча б попередній кошторис будівництва нового закладу київського СІЗО.

“Все буде відбуватись тільки шляхом проведення відкритого конкурсу та відкритого відбору”, – наголошує Севостьянова.

Ініціативу Мін’юсту підтримують правозахисники, які неодноразово наполягали на кардинальних змінах умов перебування в СІЗО.

“Лук’янівський СІЗО – це символ жорсткого кримінального переслідування людей, хоча вони там тільки підозрювані. Там тісно, місць не вистачає, люди сплять по черзі, грибок на стінах, вода жахлива. Це середньовіччя”, – каже голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров.

На його переконання, перенести СІЗО за межі міста у нове приміщення треба було вже давно.

“Окрім цього потрібно скорочувати кількість попередньо утримуваних, бо СІЗО переповнені. Не саджати так багато людей, а обирати інші запобіжні заходи для підозрюваних”, – вважає правозахисник.

Колишній представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини, а нині правозахисник Юрій Бєлоусов не один раз відвідував цю установу для моніторингу.

“Розмови про зміни умов утримання підозрюваних були давно, але через корупцію ніхто серйозно до цього не ставився. Бо за переведення зі страшних, тісних, брудних камер до нормальних люди платили хороші гроші, і керівництво гальмувало всі реформи”, – сказав DW Юрій Бєлоусов.

Тепер, на його думку, реформа може вдатись, адже земля в центрі міста, де зараз розташоване СІЗО, цікава для інвесторів.

Водночас, поки не відомо, на яких умовах інвестор отримає землю та комплекс будівель СІЗО і чи дозволять йому знести їх.

За словами Севостьянової, поки Мін’юст чекає на висновок міністерства культури про історичну цінність будівель СІЗО.

Утім, на переконання дослідника київської старовини Михайла Кальницького, принаймні один, найстаріший корпус “Лук’янівки” – тюремний замок – варто зберегти і створити там музейно-туристичний комплекс.

Він також не виключає, що частину будівель СІЗО можна перетворити на екзотичний готель для любителів гострих відчуттів.

Юрій Бєлоусов також переконаний, що вдала PR-кампанія може перетворити в’язницю на популярну квест-розвагу з історичним підтекстом, яка може приносити гроші. Адже у СІЗО існує мережа підземних ходів та коридорів, і всі ці аспекти мають бути враховані майбутнім потенційним інвестором, який захоче купити в’язницю.

Якщо проект із продажу СІЗО спрацює у Києві, то подібне приватно-державне партнерство для винесення СІЗО за межі міста спробують повторити у Львові та Харкові, планують у Мін’юсті. Загалом в Україні діє 144 ізолятори тимчасового утримання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter