Міністр юстиції запропонував марш Мендельсона грати нотаріусам

Дата: 01 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Укласти шлюб, зареєструвати народження, або факт смерті можна буде в органах місцевої влади. Ці зміни можуть відбутися до кінця поточного року.

Функції органів державної реєстрації актів цивільного стану (РАЦС) передадуть місцевій владі до кінця цього року. Таку заяву нещодавно зробив міністр юстиції Павло Петренко, пише Урядовий кур’єр.

Окрім того, що РАЦС проводить урочисту церемонію шлюбу – як правило, із маршем Мендельсона та простиланням рушника, – до повноважень таких органів влади належить реєстрація народження, смерті громадян та інші функції.

Наразі міські РАЦСи у підпорядкуванні Міністерства юстиції, а функції РАЦСів у сільські місцевості виконують органи місцевого самоврядування.

У рамках реформ пропонують оптимізувати процедуру реєстрації актів цивільного стану, а також забезпечити інтегроване надання адміністративних послуг. Зокрема, йдеться про передачі повноважень міських РАЦСів до відання органів місцевого самоврядування

“Тоді буде можливо комплексно надавати ці послуги за моделлю “життєвих ситуацій” через Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП – ред.), які є в кожному місті. Так вдалося б не лише розвантажити Мін’юст, у підпорядкуванні якого перебувають міські РАЦСи, а й зекономити чимало часу та нервів українцям”, – коментує експерт Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук.

Експерти кажуть, що такі зміни також дозволять заощадити кошти на утримання самих державних установ.

Щодо передачі частини функцій РАЦСів нотаріусам, як це запропонував міністр юстиції Павло Петренко, це може не мати успіху серед населення, вважає експерт групи “Реанімаційний пакет реформ” Ольга Калініченко.

Найперше тому, що це позначиться на вартості надання таких послуг.

“Таке вже запровадили для реєстрації бізнесу. Однак кількість охочих отримати таку послугу в нотаріуса не надто збільшилася, оскільки для громадян стимул — її безоплатне надання у ЦНАП. Така сама ситуація може скластися і з реєстрацією нотаріусами шлюбу, яким доведеться заплатити за цю послугу значно більші кошти, ніж у РАЦС”, – прокоментувала Калініченко.

Фото fata.pp.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter