Міністр оборони Польщі заявив, що країна готова сприяти поверненню в Україні чоловіків призовного віку

Дата: 25 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, щоб вони “виконували свій громадянський обов’язок”. Утім, він не розʼяснив, за яким механізмом це працюватиме.

Про це пише Reuters.

Фото: “Слово і Діло”

За його словами, Польща раніше вже пропонувала допомогти Україні з поверненням військовозобовʼязаних.

“Я думаю, що багато поляків обурюються, коли бачать молодих українських чоловіків у готелях і кафе та чують, скільки зусиль ми повинні докласти, щоб допомогти Україні”, – сказав Косіняк-Камиш.

Як саме Польща збирається допомогти Україні повернути чоловіків, міністр оборони не уточнив. Однак він переконаний, що форма подібної “допомоги” здебільшого залежить від української сторони. Приміром, якщо Київ попросить допомогти повернути додому тих, хто може втратити право залишатися в Польщі після закінчення терміну дії паспорта.

За даними Євростату, наразі в країнах Євросоюзу мешкає приблизно 4,3 мільйона українців, з них близько 860 тисяч – дорослі чоловіки. Польща надала статус тимчасового захисту 950 тисячам українців, що є другим за величиною показником після Німеччини.

Нагадаємо, що з 23 квітня Україна тимчасово припинила надавати консульські послуги чоловікам призовного віку, які мешкають за кордоном. Це рішення МЗС ухвалило на вимогу затвердженого закону про мобілізацію, який має набути чинності лише в травні. 

Низка українських юристів та правозахисників критично висловилася щодо такого кроку. Частина вбачає в цьому порушення статті Конституції, дію якої не можна обмежувати й під час воєнного стану, а інші звертають увагу, що такі дії влади не дадуть бажаного результату. 

У ЄС, коментуючи рішення українських посадовців, вже сказали, що не ділять людей за статтю та призовним статусом. 

На додаток до цього, Кабінет Міністрів вніс зміни, що забороняють пересилати за кордон оформлені чоловіками від 18 до 60 років паспорти громадянина України та паспорти для виїзду за кордон. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter