Міністерство культури запропонувало уряду кандидатуру мовного омбудсмана

Дата: 19 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Міністерство культури, молоді та спорту України винесло на розгляд уряду кандидатуру на посаду Уповноваженого із захисту державної мови.

Про це повідомляє пресслужба Мінкультури.

Так, на посаду мовного омбудсмана претендує завідувачка кафедри журналістики Чорноморського національного університету імені Петра Могили (Миколаїв) Тетяна Монахова.

Повідомляється, що Монахова народилася 2 липня 1980 року в Миколаєві. У 2002 році закінчила Миколаївський державний педагогічний університет ім. В. Сухомлинського за спеціальністю “вчитель української мови та літератури і англійської мови та зарубіжної літератури”.

У 2015 році захистила докторську дисертацію на тему “Сучасні стратегії текстотворення в українській мові” в Одеському національному університеті ім. І. І. Мечникова.

Посада мовного омбудсмана передбачена Законом “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Нагадаємо, 25 квітня парламентарі ухвалили законопроєкт № 5670-д “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. 

Закон закріплює, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська і вона обов’язкова для органів державної влади і публічних сфер на всій території держави.

Відповідно до закону, володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків зобов’язані президент, голова Верховної Ради та його заступники, прем’єр-міністр, усі члени уряду, керівники державних установ, підприємств і відомств, народні депутати, державні службовці та посадовці всіх рангів, керівники та особовий склад Нацполіції, судді, адвокати й нотаріуси, керівники закладів освіти, педагоги та медичні працівники державних і комунальних закладів охорони здоров’я.

Передбачається, що володіння українською стане обов’язковим для осіб, які мають намір отримати громадянство України. Для цього необхідно буде скласти іспит про рівень володіння державною мовою в порядку, який встановлює уряд.

Закон передбачає, що супровід культурно-мистецьких, розважальних і видовищних заходів в Україні має проводитися державною мовою. У разі якщо конферанс здійснює особа, яка не володіє нею, організатор повинен забезпечити переклад такого виступу.

Переважна більшість норм закону набуває чинності за два місяці після його опублікування в парламентській газеті “Голос України”. Водночас у певних випадках цей термін є довшим. Наприклад, у сфері друкованих засобів масової інформації законом передбачено перехідний період тривалістю 30 місяців.

Усі освітні заклади мають перейти на українську мову навчання з 2020/2021 навчального року.

Починаючи з 2022 року всі інтернет-сторінки та сторінки в соціальних мережах, зокрема засобів масової інформації, мають за замовчуванням завантажуватися державною мовою.

За порушення закону передбачена адміністративна відповідальність, але вона набере чинності через три роки.

Уповноважений із захисту державної мови, або мовний омбудсман, слідкує за дотриманням норм закону та сприяє його реалізації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter