Мінцифри звернулося до Google з проханням зменшити кількість російського контенту на YouTube

Дата: 01 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство цифрової трансформації запропонувало компанії Google залучити незалежних українських редакторів для добору контенту і рекомендацій для головної сторінки українського YouTube Music і YouTube, щоб зменшити кількість російського продукту.

Про це повідомляється на сайті Мінцифри.

Джерело: pixabay.com

“Зараз на стартових сторінках нашим користувачам пропонується російський контент, що є неприпустимим, коли в Україні йде війна. Тому запропонували Google залучити незалежних українських редакторів, які займатимуться підбором контенту”, – сказав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час перемовин з віцепрезидентом Google Караном Бхатія.

Також вони обговорили потенційне співробітництво щодо застосунку “Дія” та можливість для українців користуватися фондом YouTube Shorts і Сервіс 15-секундних відеороликів, який запустили восени 2020 року. Він має стати конкурентом TikTok. У липні 2021-го став доступний в Україні..

“YouTube Shorts – спеціальна програма підтримки креаторів на 2021–2022 роки. Обсяг фонду – 100 млн доларів. Автори найпопулярніших і віральних роликів зможуть заробляти від 100 до 10 тисяч доларів”, – уточнив Федоров.

На думку юриста Лабораторії цифрової безпеки Максима Дворового, яку він висловив у коментарі Центру прав людини ZMINA, пропозиція Мінцифри щодо зменшення російського контенту в українському сегменті YouTube шляхом залучення місцевих редакторів навряд чи серйозно вплине на ситуацію.

“Наскільки я розумію, YouTube Music та його алгоритми (хоча у відкритому доступі інформації про такий алгоритм небагато) переважно залежать від самого користувача та того, що той сам шукає чи слухає. Редакторів зазвичай залучають до формування плейлистів (на кшталт топ-20 Україна тощо, принаймні у Spotify), але наскільки це впливає на споживання контенту – велике питання. Кожен користувач знайде свій контент, і якщо хтось з України умовно слухатиме багато російського репу, то алгоритм йому пропонуватиме подібні речі. Тому мені загалом здається, що Мінцифри намагається товкти воду в ступі”, – сказав він.

Щодо того, чи обмежуватиме запровадження алгоритму, запропонованого міністерством, свободу вираження поглядів та свободу отримувати інформацію на власний вибір, експерт відповів, що він не матиме значного впливу.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter