Мільйон гривень компенсації отримає сім’я з Дніпра, у дім якої поліція помилково ввірвалася з обшуком

Дата: 25 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Амур-Нижньодніпровський районний суд у Дніпрі зобов’язав компенсувати 1 мільйон гривень моральної шкоди сім’ї, у будинок якої помилково ввірвалися поліцейські з обшуком.

Про це йдеться в постанові суду. 

Фото: UA.NEWS

26 червня минулого року близько сьомої ранку, згідно з матеріалами справи, в будинок потерпілих увірвались озброєні спецпризначенці поліції. Силовики зламали ворота на ділянці, розбили відеокамеру у дворі, а також знесли вхідні двері. Господаря будинку, який у момент обшуку приймав душ, витягли з-під води, повалили на підлогу, а згодом побили руками та ногами. Чоловіка тримали під прицілом автомата.

“Після проведення цього обшуку в позивача погіршився сон. Через проведення обшуку в позивача не відбулися заплановані ділові зустрічі, а пережиті страждання призвели до того, що тривалий час позивач не міг належним чином здійснювати підприємницьку та адвокатську діяльність, оскільки всі його думки були зайняті тим, як відновити пошкоджене майно, яким чином притягнути винних до відповідальності”, – йдеться в рішенні суду. 

Під час обшуку спецпризначенці не показали посвідчень та постанови суду, а слова господаря будинку про те, що поліцейські помилились адресою, вони проігнорували. Згодом слідчий склав протокол про обшук, а коли поліцейські пішли, позивач виявив, що з будинку зникли 20 тисяч доларів.

Фото: з відкритих джерел

Окрім мільйона гривень моральної компенсації на користь постраждалої сім’ї суд також зобов’язав виплатити їм 77 тисяч гривень матеріальної шкоди. Ці гроші спишуть з єдиного казначейського рахунку Державної казначейської служби України.

“Перед початком штурму будинку слідчо-оперативна група повинна була переконатися в тому, що прийшла за належною адресою, та здійснити спробу зайти в помешкання мирним шляхом. Те, що позивача побили й змусили більш як пів години під прицілом автомата лежати на холодній підлозі, можна прирівняти до побоїв, знущання і катування”, – зазначили судді. 

Нагадаємо, що право на недоторканність житла гарантує захист від втручань у володіння особи, а також забороняє безпідставне втручання в особисте життя людини. Це право закріплено в багатьох міжнародних документах; у Конституції України йому присвячено статтю 30, а кримінально-правову охорону недоторканності житла чи іншого володіння особи встановлено також статтею 162 КК України.

Конвенція про захист прав людини визначає поняття “житло” як не лише житло фізичних осіб, але й у деяких випадках офісні приміщення фізичних та юридичних осіб. Європейський суд з прав людини, пояснюючи термін “житло”, окрім житлового приміщення будинку або квартири додає до нього ще й приміщення, де працює особа, та власність, яку людина займає певний відрізок часу. Про це йдеться, зокрема, у рішеннях у справах “Німітц проти Німеччини”, “Смирнов проти Росії”,  а також “Пантелеєнко проти України”, в якій офіс нотаріуса судді долучили до поняття “житло”.

Раніше ZMINA підготувала спеціальну інструкцію про те, що робити, якщо до вас прийшли з обшуком.

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter