Пенсіонерка з Баштанки, на будинок якої росіяни скинули шість авіабомб, звернулася до суду

Дата: 28 Травня 2022
A+ A- Підписатися

86-річна мешканка Баштанки, що на Миколаївщині, разом з Українською Гельсінською спілкою з прав людини вирішила звернутися до суду, адже на початку березня поточного року, вона мало не загинула, коли окупанти скинули на житловий квартал, де мешкала родина постраждалої, шість авіабомб. Унаслідок чого жінка разом з онуком опинилися під завалами будинку, а інші члени родини отримали поранення.

Про це йдеться на сайті УГСПЛ.

Баштанка після обстрілу росіянами, 13 березня 2022 року. Джерело: УГСПЛ

За словами пенсіонерки, одна з бомб приземлилася під її вікном. В цей час вона з онуком перебували в будинку, її донька – у прибудові, чоловік доньки – у дворі. За лічені секунди їх будинок був зруйнований, а жінка опинилась поміж завалів. Родина постраждалої врятувалася, хоча її члени й зазнали тілесних ушкоджень різного ступеню. В цей час, інший онук, який разом з дружиною проживали в сусідньому мікрорайоні, прокинулися від звуку реактивного літака, та на власні очі побачили у вікні, як на будинок їх рідних приземляються бомби. 

“Поблизу цього мікрорайону немає жодних військових об’єктів, а отже Російська Федерація цілеспрямовано здійснила авіаналіт по цивільному населенню, що є грубим порушенням статей 51 та 52 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосуються захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол І), та 1 і 7 Звичаєвих норм МГП. Більше того, з фотографій та пояснень видається, що вказаними бомбами могли бути 500-кілограмові бомби вільного падіння FAB-500. Цей тип авіабомб є некерованою зброєю, та його використання в густонаселених районах призводить до непропорційних втрат серед цивільного населення та руйнувань”, – зауважує Анна Козьменко, юристка Центру стратегічних справ УГСПЛ.

Аби відновити права потерпілої та покарати винних, юристи УГСПЛ готують заяви про злочин в правоохоронні органи України та Росії, а також планують подати позов у національні суди та скарги до Європейського суду з прав людини.

Раніше ZMINA повідомляла, що вакуумні бомби російські військові скидали на Охтирку. Там унаслідок потрапляння некерованого боєприпасу у будівлю військової частини, загинуло понад 70 українських військовослужбовців.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter