Мешканців Маріуполя та тимчасово окупованих територій масово депортують до Росії

Дата: 24 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Мешканців Лівобережного району Маріуполя, який захопили окупанти, вивозять на територію РФ. Всього під незаконну депортацію потрапили близько 15 тисяч маріупольців. Крім того, росіяни масово вивозять українців з тимчасово окупованих територій до економічно депресивних районів Росії.

Про це у телеграмі повідомляє Маріупольська міська рада, а також інформує Головне управління розвідки Міноборони. 

Маріуполь. Джерело: REUTERS/Alexander Ermochenko

Зазначається, що у Маріуполі депортували вже третину всіх мешканців, які перебувають у Лівобережному районі міста.

Міськрада повідомляє, що окупанти в ультимативній формі змушують і без того змучених війною людей сідати в автобуси. Також є відомості, що росіяни відбирають у людей паспорти та інші українські документи, що засвідчують особу.

Мапа Маріуполя. Червоним контуром позначений Лівобережний район міста

“Вивезених людей спершу доставляють у так звані фільтраційні табори звідки потім перерозподіляють по різних віддалених містах Росії. Сьогодні відомо, що близько 6 тисяч маріупольців вже насильно вивезли на територію окупанта”, — йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, про те, що останні 20 днів росіяни блокують евакуаційну колону і не дають вивозити маріупольців на підконтрольну Україні територію. Автобуси, які 24 березня виїхали із Запоріжжя до Бердянська, щоб евакуювати людей, заблоковані. 

За словами міського голови Маріуполя Вадима Бойченка, зараз у міськраді формують базу тих, кого депортували до Росії, і надалі працюватимуть над тим, аби повернути вивезених українців на батьківщину.

Проте окупанти примусово депортують українців не лише з Маріуполя. Головне управління розвідки Міноборони також повідомляє, що росіяни масово вивозять українців з тимчасово окупованих територій до економічно депресивних районів РФ. Кінцевим пунктом призначення називають низку східних областей, зокрема — Сахалін. 

Українцям “пропонують” офіційне працевлаштування через центри зайнятості. Ті, хто погоджуються, отримують документи, які забороняють виїзд з російських регіонів протягом двох років. На сьогодні підтверджено інформацію про створення російського фільтраційного табору в Докучаєвську Донецької області. Туди масово доправляють цивільне населення в якого вилучають документи”, — відзначають у відомстві. 

Після цього людей переправляють до Росії, зокрема в Таганрог у Ростовській області та Краснодарський край.
 
Повідомляється також, що з українцями “працюють” співробітники ФСБ РФ. Вони намагаються ідентифікувати громадян, що брали участь в АТО/ООС, українських військових та правоохоронців. 
 
Також у ГУР МО повідомляють про беззаперечні свідчення нелюдського поводження з українцями, ненадання медичної допомоги, а також про проблеми із забезпеченням харчуванням.
 
Нагадаємо, що незаконну “евакуацію” жителів ОРДЛО до Росії почали проводити ще до початку війни. Спочатку про це заявив російський терорист Денис Пушилін, а згодом про це ж повідомив інший бойовик Леонід Пасічник. Обидва пояснювали свої дії тим, що Збройні сили України нібито готові до “силового захоплення Донбасу”.
 
Люди, яких переміщували до Росії, розповідали про жахливі умови, з якими зіткнулися після від’їзду. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter