Мешканці Львова поширюють у мережі заклики до самосуду над ромами

Дата: 22 Січня 2018
A+ A- Підписатися

У Львові пропонують створити загони для боротьби з вуличним грабіжництвом, в якому містяни звинувачують представників ромської громади.

Відповідні заклики поширюються в одній з популярних груп у Facebook, повідомляє Galinfo.

Загони називають “командою свідомих і тих, чиє терпіння закінчилося”. Їх пропонують створити як альтернативу львівській поліції, яка, на думку авторів ідеї, ігнорує проблему.

“Шукаю тих, хто реально готовий приділяти деколи час на їх пошук і “розмовам”. Це може бути небезпечно. Бажано мати навики “самозахисту” і балончики перцеві”, – написав ініціатор створення загонів.

В коментарях до одного з повідомлень у групі можна побачити заклики до самосуду над ромами.

“Культурно” і “ввічливо” пояснювати, що красти і погрожувати львів’янам як мінімум небезпечно. Можуть і нирки відбити”, – написав один з коментаторів.

%%GALLERY%%

Водночас Центр інформації про права людини нагадує, що такі заклики є мовою ворожнечі, вони спонукають до дискримінації за ознакою національності, що правопорушенням за статтею 161 КК України (“порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії”).

Як відомо, наприкінці серпня 2016 року мешканці села Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області розгромили будинки представників ромської меншини після того, як чоловік нібито ромської національності був звинувачений у вбивстві 9-річної дівчинки. Розлючені мешканці села погромили переважно хати людей, які оселилися тут 3 роки тому. У результаті один дім був підпалений, в інших – пошкоджені меблі, вибиті шибки.

Згодом громада села Лощинівка зажадала виселити з населеного пункту всіх представників ромської національності. Ромські родини були змушені виїхати з Лощинівки.

На початку квітня 2017 у Києві в районі Березняки спалили рештки табору ромів, який його мешканці залишили через погрози. Роми, які проживали біля озера Нижній Тельбін в київському районі Березняки, кілька місяців регулярно отримували погрози. 31 березня о 5-й ранку в табір прийшли чоловіки в балаклавах і погрожували мешканцям та фотографували їх, брали відбитки пальців і казали “вимітатись”, бо скоро Євробачення. Це дуже налякало жителів табору.

У ніч з 21 на 22 липня 2017 року на вул. Конюшинній у Львові згоріло поселення ромів, в якому мешкало близько 60 осіб, з них 20 – діти. Одразу після інциденту усі мешканці табору відбули потягом на Закарпаття. Зазначені події відбулися після виступу 20 липня на сесії Львівської міської ради Любомира Босаневича, який закликав вживати більш жорстких методів боротьби з ромами у місті. Зокрема, депутат від фракції партії “УКРОП” запропонував проводити рейди на вулиці Конюшинній, де зупинились роми, та відвозити їх до Ужгорода.

Правозахисники Харківської правозахисної групи та Української Гельсінської спілки з прав людини після цього закликали правоохоронні органи провести ефективне та неупереджене розслідування за фактом пожежі у таборі ромів.

Вони наголосили, що такі дії влади порушують статтю 8 Європейської конвенції з прав людини (право на повагу до приватного та сімейного життя), ст. 14 ЄКПЛ (заборона дискримінації), ст. 1 Протоколу 1 ЄКПЛ (право власності), що відображено у прецедентних справах: “Іорданова та інші проти Болгарії”, “Багдонавічус та інші проти Росії”, “Коннорс проти Сполученого Королівства”, “Вінтерстейн та інші проти Франції” тощо.

Автори заяви також закликали органи центральної влади контролювати законність дій місцевої влади, докласти максимальних зусиль щодо викорінення проявів нетерпимості, дискримінації, расизму і ксенофобії на всій території України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter