Мешканці багатоповерхівок зможуть відмовитись від послуг ЖЕКу

Дата: 18 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

Для цього тепер не треба буде створювати об’єднання співвласників багатоквартирного будинку.

Як повідомляє сайт Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ), набрав чинності новий закон України “Про особливості здійснення права власності в багатоквартирних будинках“, що містить серйозні зміни у системі управління житловими будинками.

Новий закон руйнує монополію ЖЕКів на надання житлово-комунальних послуг та перекладає повну відповідальність за утримання та управління будинком на його мешканців. Відтепер власники квартир багатоповерхових будинків мають опікуватися не лише своїми оселями, а й сходами, ліфтами, дахом та подвір’ям. Згідно нововведенням, мешканці мають час до 1 липня 2016 року, щоб визначитися з тим, хто здійснюватиме управління їхнім будинком надалі“, – йдеться в повідомленні УГСПЛ. 

Людину, що здійснюватиме управління, мешканці зможуть на загальних зборах обрати поміж себе, або запросити керуючу фірму, яка надаватиме усі житлово-комунальні послуги, відповідатиме за утримання будинку, ремонт, буде підзвітною мешканцям.

Щоб відбулися загальні збори, достатньо трьох мешканців будинку, але про все, що відбувалося на зборах, мають повідомити інших мешканців, та шляхом опитування ухвалити остаточне рішення.

Якщо мешканці не оберуть керівника поміж себе, то керуючу компанію призначить орган місцевого самоврядування, і в цьому випадку вартість послуг може бути завищеною.

Фактично тепер, щоб відмовитись від послуг ЖЕКу, не треба створювати об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

Новий закон також передбачає, що в тариф на управління входить санітарно-технічне обслуговування будинку, поточний і капітальний ремонт, гонорар управляючому. Крім того, з 1 січня 2016 року органам місцевого самоврядування буде заборонено встановлювати тарифи нижче економічно обґрунтованих. 

Скасовано норму щодо першого капремонту в новостворених ОСББ за рахунок попереднього балансоутримувача, а також бюджетні дотації для надавача послуг на утримання житла і капітальний ремонт. Договір про надання послуг укладає обраний управляючий, копії спрямовуються усім мешканцям рекомендованим листом. Мешканці при ухваленні рішень мають право голосу відповідно до площі їхніх приміщень: власник трикімнатної квартири буде більше впливати на рішення, ніж власник однокімнатної.

Правозахисники радять познайомитися з сусідами, спитати поради у мешканців сусідніх будинків, що мають досвід створення ОСББ, можливо, об’єднатися з іншими будинками та обрати для себе спільного управляючого або управляючу фірму. У разі потреби – звертатися за консультацією до юриста УГСПЛ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter