Мера Чернігова звинуватили у сексизмі щодо заступниці

Дата: 27 Січня 2017
A+ A- Підписатися

Громадські експерти обурені сексистськими висловлюваннями міського голову Чернігова Владислава Атрошенка на адресу своєї заступниці з гуманітарних питань Ольги Хоніч.

Як повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини, обурення викликала ситуація під час загальноміської наради у Чернігівській міській раді 23 січня. Атрошенко, говорячи про необхідність створення музею історії Чернігова, фамільярно звернувся до підлеглої на “ти” і дозволив неоднозначні натяки.

“Олю, ну чому ти отак, що коштів забракне? Та наш Чернігів – найбагатше місто у світі, у нас на все вистачить, було б бажання. Бажання в тебе є? Так. Отже, так, чоловіки, у Ольги Петрівни є бажання. Я хотів би на базі колишньої їдальні річпорту, це вул. Музейна, 8. Цього року треба відновити. Негайно”, – сказав голова. Таке звернення викликало сміх присутніх в залі чоловіків.

В свою чергу експерти громадського сектору негативно оцінили такий вислів.

Так, експертка організації “Нова генерація”, сертифікований тренер ПР ООН Наталія Чермошенцева у записі на своїй сторінці у мережі Facebook вказує, що у цьому інциденті має місце відкрите знецінення.

“Ситуація погіршується тим, що це іде саме від міського голови, людини, яка має владу та має подавати приклад. Отже, фактично він легалізує таку поведінку”, – зазначає експертка.

“Вважаю дії однієї посадової особи до іншої неприпустимими. Я сподіваюся, що така поведінка буде тавруватися у суспільстві і завдяки таким прикладам ми будемо робити висновки, відмовлятись від гендерних стереотипів, які в свою чергу, народжують дискримінацію, та далі працювати над собою”, – написала вона.

Голова правління Освітнього дому прав людини у Чернігові Сергій Буров теж вважає, що оприлюднене відео не робить честі міському голові і він має публічно вибачитися.

“Важливо, аби мер зрозумів ситуацію, вибачився і замислився, що так надалі робити не варто”, – наголосив Буров у коментарі Центру інформації про права людини.

Водночас, Хоніч проявів дискримінації та сексизму у висловлюваннях міського голови не помітила. Вона пояснила журналістам, що оцінює цей факт як занадто роздутий.

“Міський голова хотів мене підштовхнути до створення цього музею і хотів показати, що я дійсно маю бажання його створити. Тому я не відреагувала на це, як на прояв сексизму. Потім ми мали розмову разом із міським головою, коли я йому показала сюжет, коментарі, ми нічого такого не побачили, він сказав, звісно, якщо я тебе образив –  вибач, але можу сказати, що нема чого так довго це обговорювати,” – прокоментувала заступниця міського голови.

Своєю чергою Буров переконаний, що заступниця міського голови мала б захищати свою позицію, можливо, навіть через звернення до суду, але це особисте право Хоніч.

Він також назвав суспільно значимою реакцію на ситуацію у Чернігівській міськраді журналістів, громадських діячів, активістів соціальних мереж.

“Це певний прогрес. І це головне. Не залежно, що про це думала сама Ольга Хоніч, людей обурив факт такого висловлювання”, – зауважив Буров.

За його словами, суспільство має бути більш уважним до щоденних дій та висловлювань чиновників, аби вони розуміли, що є тільки обраними на певний час менеджерами для виконання своїх повноважень.

Сексизм – упереджене ставлення та дискримінація групи людей через їхню стать або гендерну ідентичність. Проявляється у перевазі у владі, більшості прав та можливостей у представників однієї статі порівняно з іншою. Також частиною гендерної дискримінації є системна суспільна недооцінка або упередження по відношенню до представників відповідної статі в цілому або стереотипізацією суджень по відношенню до представників відповідної статі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter