Мер Херсона повідомив, що окупанти отримали дані понад сотні місцевих активістів – людей викрали

Дата: 05 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У Херсоні російські війська отримали базу даних більш ніж сотні місцевих активістів усіх цих людей викрали, декого вже звільнили. 

Про це розповів мер міста Ігор Колихаєв в інтерв’ю “Українській правді”.

Ігор Колихаєв. Фото з відкритого доступу

Окупанти заблокували в Херсоні місцеві теле- та радіоканали, привезли своє обладнання – і тепер у місті мовить росТВ. Також вони роздають свою гуманітарку, повідомив Колихаєв, відповідаючи на запитання про те, що наразі в місті роблять російські військові.

“Також їм “доброзичливці” повністю злили базу даних на всіх активістів, які перебували в місті. У них виявились особисті справи на кожного мого профільного заступника, інформація умовно від родоводу дружини до прізвиська улюбленого собаки. Те саме стосується тероборони та херсонських учасників бойових дій, які були в Донецьку та Луганську, дані про те, де вони живуть і чим володіють”, – зазначив мер.

Він також упевнений, що таку базу здав хтось зі “своїх”.

За словами мера, викрадено понад сто людей. Серед них активісти, колишні військовослужбовці, іноземці, журналісти. Декого випустили з полону, когось досі утримують. Водночас меру невідомо, де саме. 

Колихаєв додав, що окупанти мародерять у будинках цих людей, а також застосовують до них силу. 

“Наразі в Херсоні перебуває Росгвардія, ФСБ, які “обробляють” активістів, “працюють” за атошниками. Я знаю, що людей б’ють, намагаючись ламати психологічно. До інших, як то кажуть, побої не застосовують, але намагаються схилити на свій бік. Я думаю, що частину людей вони “притримують” під майбутній обмін своїх військовополонених”, – сказав Колихаєв. 

Він також закликав центральну владу “у жодному разі не відмовлятися від Херсонської області”

Як відомо, Херсон уже місяць перебуває в окупації. 

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter