Менш ніж 30% українців вважають участь у громадському житті виявом патріотизму

Дата: 21 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Основними складовими патріотизму українці вважають любов до своєї країни (80%), готовність її захищати, якщо треба – зі зброєю (64%), та виховання у дітей любові та поваги до своєї країни (58%).

Такі дані спільного дослідження Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва та соціологічної служби Центру Разумкова і Дослідження проводили з 13 по 18 грудня минулого року в усіх регіонах України, за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей. Соціологи опитали 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%..

 

До основних складових патріотизму українці також зарахували дотримання всіх законів країни (56%) та знання її історії і культури (51%). Меншу підтримку одержали варіанти відповіді про те, що одним з виявів патріотизму в Україні є участь у виборах (38%), чесне виконання своїх обов’язків (36%), спілкування державною мовою (35%), сплата належних податків (30%), участь у громадському житті (28%) та повага до влади (26%). Як зазначили соціологи, менш патріотичною українці вважають участь у боротьбі з корупцією та іншими вадами в державі  (21%). 

Серед  регіональних відмінностей, які показало дослідження, соціологи відзначили:

  • Західний регіон, де 60% опитаних зарахували до пріоритетів патріотизму спілкування державною мовою і 32% – у Центральному регіоні, 25% – у Південному та 24% – у Східному.;
  • Східний регіон, де повагу до влади зараховують до патріотизму 42% опитаних і 28% у Південному, 20% у Центральному та 16% у Західному..

Водночас менш ніж половина опитаних у всіх регіонах вважають, що сплата належних податків є одним з виявів патріотизму: 41% у Східному регіоні, 36% у Південному, 25% у Центральному та 24% в Західному.

Як відомо, дослідження Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва та соціологічної служби Центру Разумкова показало, що більшість українців хочуть, щоб посадовці розмовляли українською, але не проти російської в приватному житті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter