“Мені й одного якось досить”: Кольченко розповів, як у колонії йому намагалися видати російський паспорт

Дата: 13 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Звільненому у вересні політв’язню Олександрові Кольченку декілька разів під час ув’язнення в РФ намагалися видати російський паспорт. 

Про це він розповів в інтерв’ю “Радіо Свобода”. 

Паспорт РФ кримчанину намагалися видати під час досудового слідства, а також безпосередньо в колонії. 

“Викликали в спецчастину, куди приходить жінка, яка займається документальною кореспонденцією. Зазвичай туди викликають в обідній час, а мене викликали вранці. Я подумав: що ж такого термінового? Приходжу туди – там кілька співробітників. Один знімає на камеру. Інший каже: “Вітаємо, ось ваш російський паспорт”. Я відповів: “Спасибі, звичайно, але у мене один уже є”. Вони кажуть: “Буде два”. Я відповів, що мені й одного якось досить. І написав пояснення, чому я відмовляюся від паспорта, вони зафіксували це”, – розповів Кольченко. 

У поясненні він написав, що є громадянином України, а тому російський паспорт йому не потрібен.

Водночас Кольченко розповів, що вважає дивним і смішним те, що навіть після відмови від російського паспорта його вважали громадянином Росії.

“Це дуже дивно і смішно. На стадії досудового слідства до нас не пускали адвокатів і консулів, потім, коли був уже суд, до нас усе-таки кілька разів пускали консулів, а коли ми приїхали в табір – знову перестали пускати. Я пам’ятаю, одного разу до мене прийшов консул. Це була кімната зі склом і ґратами. Він попросив книгу скарг, влаштував скандал, тому що, скільки він їздить по різних СІЗО, навіть у Чечні такого не було. Завжди можна було спілкуватися особисто”, – розповів він.

Як відомо, у серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Олександра Кольченка до 10 років позбавлення волі. Антифашиста звинуватили в тероризмі. За версією російського слідства, навесні 2014 року Олег Сенцов нібито організував у Криму підпільну групу, пов’язану з “Правим сектором”. Кольченка звинуватили в участі в “терористичному співтоваристві”. 

У вересні Кольченко разом із Сенцовим, 24 полоненими моряками та іншими політв’язнями, яких РФ роками незаконно утримувала у себе, повернулися додому.

ZMINA писала, що розповіли про своє ув’язнення Сенцов та Кольченко одразу після звільнення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter