“Меморіал” визнав чеченського правозахисника Тітієва політв’язнем

Дата: 14 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Правозахисний центр “Меморіал” вимагає негайно звільнити звинуваченого в незаконному зберіганні наркотиків Оюба Тітієва – очільника чеченського відділення “Меморіалу”.

Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті організації вчора, 13 лютого.

Оюб Тітієв

Правозахисники стверджують, що Тітієва заарештували з метою припинити його ненасильницьку публічну діяльність на підтримку захисту прав людини. Крім того, в “Меморіалі” вважають, що правозахисника позбавили волі на основі сфальсифікованих доказів.

“Колегам Тітіева добре відомо, що він різко негативно ставився до шкідливих звичок в цілому, і до вживання наркотиків зокрема, – як мусульманин, котрий дотримується традицій, і як спортсмен; Тітіев вів здоровий спосіб життя і регулярно тренувався”, – зазначили автори заяви.

Голова Ради “Меморіалу” Олександр Черкасов назвав своєрідною чеченською традицією звинувачувати правозахисників у злочинах, пов’язаних з наркотиками.

“Правозахисний центр “Меморіал” вважає Оюба Тітіева політв’язнем. Ми вимагаємо його негайного звільнення і притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних до фабрикації його кримінальної справи”, – підкреслили в організації.

Нагадаємо, 60-річного Оюба Тітієва затримали 9 січня. В машині очільника чеченського “Меморіалу” начебто знайшли пакунок з марихуаною. У зв’язку з цим проти Тітієва відкрили кримінальну справу за статтею 228 Кримінального кодексу Російської Федерації (незаконне зберігання наркотиків). 11 січня Шалінський міський суд заарештував правозахисника на 60 днів. Тітієв пов’язує свій арешт з правозахисною діяльністю в “Меморіалі”.

В ніч на 17 січня невідомі в масках підпалили офіс “Меморіалу” в Назрані, що в Інгушетії. Керівник місцевого відділення правозахисного центру Тімур Акієв пов’язує напад із арештом чеченського колеги.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter