“Меморіал” визнав фігурантів алуштинської справи “Хізб ут-Тахрір” політв’язнями

Дата: 25 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Правозахисний російський центр “Меморіал” визнав фігурантів алуштинської справи “Хізб ут-Тахрір” Ельдара Кантимирова, Руслана Месутова, Руслана Нагаєва і Ленура Халілова політичними в’язнями й вимагає їхнього негайного звільнення.

Про це російські правозахисники повідомляють на своїй офіційній сторінці.

Як відомо, російські силовики після обшуків помешкань кримських татар у червні 2019 року оголосили про затримання громадян України. 

Росія вважає, що Халілов та Месутов очолювали осередок “Хізб ут-Тахрір”, а інші затримані були його членами. Вона інкримінує їм порушення ст. 205.5 КК РФ (“Організація діяльності терористичної організації”). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 25 років до довічного відбування покарання в колонії суворого режиму.

Аналітики “Меморіалу” зазначають, що із розшифрувань фонограм, свідчень очевидців, які є в обвинувальному висновку, випливає, що підсудні вивчали, обговорювали теорію та історію ісламу, міжнародні політичні події через призму ісламу, переслідування мусульман у Росії та Криму. Застосування насильства вони не обговорювали.
 
“Меморіал” нарікає, що обвинувачення в готуванні до насильницького захоплення влади й насильницької зміни конституційного ладу РФ за ст. 278 КК РФ слідчі обґрунтовують так само, як і за ст. 205.5.
 
“Виходить, що одні й ті самі дії фігурантів справи слідчі трактують як різні злочини. Ми вбачаємо в цьому порушення ч. 2 ст. 6 КК РФ, згідно з якою “ніхто не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності двічі за один і той самий злочин”, а також ч. 1 ст. 50 Конституції України, яка наголошує, що ніхто не може бути повторно засуджений за один і той самий злочин”, – йдеться у висновку правозахисників. 
 
Серед іншого російські правозахисники зазначають, що поширювати теологічні знання, формувати у вірян “тенденційне” мислення, брати участь у зборах не заборонено, відповідно до ст. 28 Конституції РФ.
 
Крім того, “Меморіал” підтримав позицію Amnesty International, яка стверджує, що ситуація в Криму з березня 2014 року відповідає ознакам окупації. Така кваліфікація відповідає визначенню режиму окупації в міжнародному гуманітарному праві, яке, зокрема, відбито в Конвенції про закони і звичаї сухопутної війни та в практиці міжнародних судів і ICTY, Prosecutor v. Mladen Naletilic and Vinko Martinovic, IT-98-34-T, Trial Chamber, Judgment of: March 31, 2003 para. 217; Armed Activities on the Territory of the Congo (Democratic Republic of the Congo v. Uganda), Judgment, ICJ Reports 2005, p. 168, para 173..
 
“Через це Росія, як держава-окупант, зобов’язана дотримуватися Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни (далі ЖК IV), а також норм звичаєвого гуманітарного права… Незважаючи на те що держава-окупант може створювати окремі органи й військові суди для ефективнішого адміністрування території, вона не має права за жодних обставин просто усувати систему органів влади, що діяла раніше, і замінювати її новою без наявності вагомих на те підстав (ст. 64 ЖК IV). Аналогічно Російська Федерація не має права цілком скасовувати кримінальне законодавство, що діяло на момент початку окупації, і замінювати його своїм”, – мовиться у висновку російських правозахисників.
 
“Правозахисний центр “Меморіал”, згідно з міжнародним керівництвом, спираючись на визначення поняття “політичний в’язень”, визнає Ельдара Кантимирова, Руслана Месутова, Руслана Нагаєва та Ленура політичними в’язнями й вимагає їхнього негайного звільнення”, – резюмує Меморіал. 
Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 99 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter