Меджліс просить світ тиснути на Росію через незаконне голосування в Криму

Дата: 30 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Меджліс кримськотатарського народу закликає міжнародну спільноту до тиску на Росію через проведення нею в тимчасово окупованому українському Криму “загальноросійського голосування щодо поправок до конституції”.

Про це йдеться в заяві Меджлісу. 

Незаконне голосування у с. Миронівка, Білогірського району, Крим

“Ці дії є ще одним злочином, який чинить Росія в порушення основних принципів і загальновизнаних норм міжнародного права, а також своїх міжнародних зобов’язань стосовно поваги територіальної цілісності та суверенітету інших держав”, – йдеться в поширеному повідомленні представницького органу кримських татар.

У Меджлісі зауважують, що “загальноросійське голосування” в Криму і Севастополі підпадає під кваліфікацію міжнародного злочину, відповідальність за вчинення якого повністю покладається на Росію.

“Російські окупанти, усвідомлюючи невідворотність покарання за злочини, що здійснюються державою-окупантом на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, змушують жителів Криму брати участь у незаконному “загальноросійському голосуванні”, яке проводиться з 25 червня до 1 липня 2020 року”, – йдеться в заяві.

У Меджлісі стверджують, що “особливий тиск і моральний терор” з боку російської влади відчувають керівники й співробітники установ освіти, охорони здоров’я, працівники комунальних підприємств, представники малого та середнього бізнесу.

“Форми тиску – шантаж, погрози, звільнення з роботи, підкуп”, – наголошується в заяві.

Меджліс кримськотатарського народу закликає ООН, ЄС, Раду Європи, ОБСЄ, парламенти й уряди держав до посилення міжнародного політичного, дипломатичного, економічного тиску з метою відновлення суверенітету і територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів, включно з Автономною Республікою Крим та містом Севастополем.

Окрім цього, Меджліс просить президента України, Верховну Раду, Кабінет Міністрів “терміново вжити заходів, спрямованих на подальшу консолідацію міжнародного співтовариства у відображенні російської агресії та у відновленні територіальної цілісності Української держави”.

“Меджліс кримськотатарського народу висловлює підтримку всім жителям Криму, які в умовах російської окупації зберігають власну гідність і відданість рідній землі, демонструють стійкість і неприйняття російської окупації”, – наголошується в заяві.

Нагадаємо, 25 червня в Росії та тимчасово окупованому нею Криму почалося голосування стосовно поправок до Конституції РФ, що триватиме до 1 липня. Одна з поправок стосується “обнулення” президентських термінів і дозволить російському президентові Володимиру Путіну брати участь у виборах ще двічі й залишатися при владі до 2036 року.

Напередодні співголова робочої групи з розроблення поправок до конституції й очільник комітету Ради Федерації з конституційного законодавства Андрій Клішас заявив, що в Росії змінюють конституцію, щоб ніколи не віддати Україні Криму.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба переконаний, що результати голосування жодним чином не вплинуть на подальшу деокупацію півострова.

“Нині багато хто переймається змінами до російської конституції, які, мовляв, мають зафіксувати “непорушність кордонів Росії”. Сьогодні я хочу твердо заявити: жодне положення російського законодавства – зафіксоване у законі, указі президента чи конституції цієї країни – не зможе завадити деокупації Криму. Крим був, є і буде українським”, – заявив очільник МЗС під час церемонії підняття кримськотатарського прапора біля будівлі МЗС України 26 червня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter