Медійники закликають правоохоронців встановити причетних до тиску на “Детектор медіа” та ІМІ

Дата: 01 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

30 листопада українські медійники, зокрема учасники Медіаруху, опублікували звернення до правоохоронних органів з проханням встановити причетних до тиску на видання “Детектор медіа” в телеграм-каналах та притягти їх до відповідальності. 

Про це йдеться у заяві Медіаруху. 

Фото: Getty Images

Учасники Медіаруху обурені, за їхніми словами, скоординованою кампанією з дискредитації та тиску на ГО “Детектор медіа” та одноіменне онлайн-видання з боку анонімних телеграм-каналів.

“Медійна атака на наших колег почалася кілька днів тому в формі звинувачень у нібито оплаті російському суб’єкту за послуги з дослідження телеграм-каналів. Насправді сервіс для дослідження телеграм-каналів TgStat.com має безплатну версію, яка була використана Інститутом масової інформації для дослідження російської дезінформації та фейків в телеграм-каналах. Жодні проплати суб’єктам РФ не здійснювалися. Згодом це дослідження ІМІ було передруковане “Детектором медіа” у розділі “Дайджест”, – йдеться у заяві.

Кампанію із залученням багатьох телеграм-каналів – серед яких “Батальйон “Монако”, “Доброго вечора, ми з України”, “Джокер”, “Труха” і її регіональна мережа телеграм-каналів – Медіарух розглядає як помсту за критику “Детектором медіа” та ІМІ анонімних телеграм-каналів із сумнівним контентом.

У заяві зазначається, що “безпідставні звинувачення в співпраці з агресором не лише зачіпають їхню репутацію, а й можуть поставити під загрозу фізичну безпеку журналістів “Детектора медіа” та ІМІ, на яких фактично нацьковують свою аудиторію анонімні телеграм-канали”. Як приклад учасники Медіаруху наводять канал “Батальйон “Монако”, який опублікував так зване “опитування”, в якому пропонує аудиторії обрати спосіб розправи з “ДМ”та ІМІ.

Медійники закликають правоохоронні органи зважити на серйозність ситуації та відреагувати на неї.

Також організація “Репортери без кордонів” засудила спробу анонімних телеграм-каналів дискредитувати “Детектор медіа” та ІМІ.

Нагадаємо, “Детектор медіа” та Інститут масової інформації заявили про тиск і перешкоджання журналістській діяльності у зв’язку з організованою кампанією фейків, яку розгорнула проти двох організацій група анонімних телеграм-каналів. 

Додамо, що проросійські наративи, як показують дослідження, формують в українському просторі образ активісток і медійниць, як ворогів країни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter