“Мають відчути наслідки в реальному житті”: уряд Британії хоче отримати персональні дані фанатів-расистів

Дата: 13 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Уряд Великої Британії заявив про намір домогтися від найбільших технологічних компаній передання персональних даних людей, які розмістили в соцмережах расистські висловлювання на адресу темношкірих футболістів після програшу збірної Англії на Євро-2020, для того, щоб ті “відчули наслідки в реальному житті”.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на The Times.

Джерело: eurostavka.ru

Видання, цитуючи слова власного джерела в урядових колах, пише, що Лондон хоче зробити з цих випадків показовий приклад. Образливі коментарі від фанатів англійської збірної, опубліковані на сторінках футболістів у соцмережах, “спричинили розчарування у зв’язку з нездатністю компаній викорінити зловживання”, пише The Times.

Три темношкірих гравці збірної Англії Маркус Рашфорд, Букайо Сака і Джейдон Санчо зазнали цькування в соцмережах після програшу команди збірній Італії. Поведінку англійських уболівальників рішуче засудили прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон і Футбольна асоціація Англії.

У поліції Лондона заявили, що розслідуватимуть випадки вияву расизму в інтернеті стосовно вказаних футболістів.

Законність вимог британського уряду щодо передання персональних даних користувачів соцмереж у цьому випадку прокоментував Центру прав людини ZMINA юрист Лабораторії цифрової безпеки Максим Дворовий.

За його словами, згідно із загальними стандартами захисту прав людини, отримання таких даних може бути потрібним та необхідним заходом для розслідування злочину.

“У цьому випадку є підозра в расизмі, а отже в розпалюванні ворожнечі в окремих постах чи коментарях. Цей тип виражень є протиправним з погляду міжнародного права та криміналізованим. Тому отримання даних від соцмереж є належним заходом задля віднайдення правопорушників”, – сказав він.

Водночас експерт уточнив, що тут є процедурні питання.

“Такий запит щодо даних користувачів повинен мати не лише легітимну підставу – розслідування злочину, а й відповідати процедурним вимогам, тобто бути виданим судом або іншим незалежним органом, має існувати можливість проапелювати це рішення, а кількість даних, які соцмережі нададуть про авторів коментарів чи постів, має бути пропорційною меті розслідування (тобто має бути дотриманий принцип мінімізації даних)”, – наголосив Дворовий.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter