Здійснювати відеозйомку судових засідань можна буде без дозволу

Дата: 17 Березня 2015
A+ A- Підписатися

Новий закон надасть можливість застосовувати портативні відеотехнічні засоби фіксації судових засідань без дозволу суду. Однак на трансляцію засідання при цьому потрібен буде дозвіл.

Як повідомляє офіційний сайт Харківської правозахисної групи, з 28 березня набуває чинності Закон України “Про забезпечення права на справедливий суд”.

Відповідна норма прописана у п. 3 ст. 11 закону “Гласність і відкритість судового процесу”: “Учасники судового процесу, інші особи, присутні у залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, установлених законом“.

Проведення фотозйомки, відеозапису та трансляція судового засідання повинні здійснюватися без створення перешкод у веденні засідання та не мають порушувати процесуальні права учасників. При цьому трансляцію судового засідання можна буде здійснювати лише з дозволу суду.

Згідно чинного законодавства можна користуватися лише портативними аудіотехнічними засобами запису, а для ведення фото- та відеозйомки потрібен дозвіл.

Закон “Про забезпечення права на справедливий суд” було прийнято 12 лютого 2015 року та 24 лютого підписано президентом України. Закон набирає чинності 28 березня. Враховуючи, що цей день припадає на суботу, фактично він почне діяти з 30 березня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter