Втручання Росії призвело до релігійних переслідувань – експерт

Дата: 02 Лютого 2015
A+ A- Підписатися

Через анексію Криму та “гібридну війну” на сході стан релігійної свободи в Україні погіршився.

Як заявив голова правління Інституту релігійної свободи Олександр Заєць під час прес-конференції з нагоди Всесвітнього дня релігії, на підконтрольних проросійським бойовикам територіях у Донецькій і Луганській областях зростає релігійна нетерпимість щодо всіх християнських церков, за виключенням здебільшого православних громад Московського патріархату. 

Особливою мішенню сепаратистів стали релігійні громади Київського Патріархату, греко-католики та протестантські церкви”, – відзначив Олександр Заєць.

За словами експерта, у Криму загальноросійська політика здійснює прихований вплив на релігійні організації – зокрема, вони змушені входити до складу російських релігійних центрів. Протягом цього року триватиме складний процес їх перереєстрації.

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності професор Віктор Єленський, зазначив, що за даними дослідження Pew Research Center індекс державного обмеження релігійної свободи в Україні у 2007 році становив 2,6%, а в 2012 – 4,6%, що свідчило про значне погіршення ситуації за часів попереднього режиму. Водночас у світі також погіршується стан релігійної свободи і збільшується кількість конфліктів на релігійному ґрунті. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter