На Луганщині закликали розслідувати невибіркові обстріли

Дата: 27 Травня 2015
A+ A- Підписатися

Луганські активісти закликають правозахисні організації спільно проводити розслідування обстрілів військовими мирних мешканців.

Про це йдеться у зверненні Луганського обласного відділення Комітету виборців України. 

Сьогодні з ранку на Луганщині в черговий раз було скоєно військовий злочин – обстріляний район одноповерхової забудови у місті Попасна. Внаслідок потрапляння снаряду в будинок на вулиці Воровського (яка знаходиться в середині цього житлового масиву) загинула 55-річна жінка. Навколо немає будь-яких споруд військового призначення чи військовослужбовців, тож обстріл вівся саме по цивільному населенню і має бути визначений як військовий злочин“, – зазначається у зверненні.

За цей рік подібних випадків на Луганщині було безліч. У КВУ зазначають, що Україна не зробила нічого, щоб “виконувати на території конфлікту свій позитивний обов’язок щодо захисту права людини на життя“, зокрема, щодо розслідування фактів застосування зброї проти цивільних осіб.

Організація намагається спонукати владу проводити такі розслідування хоча б на підконтрольних Україні територіях, але отримує відписки – нібито такі дії кваліфікуються як тероризм і слідство щодо них здійснює СБУ.

Ми вважаємо, що має бути створена спеціальна слідча група (комісія), яка б включала експертів-балістиків та експертів зі зброї, які б могли зібрати та задокументувати докази щодо застосованої зброї та достовірно встановити напрямок обстрілу“, – повідомляють в організації.

Така комісія, до якої потрібно залучити іноземних фахівців та спостерігачів ОБСЄ, могла б також фіксувати наслідки обстрілів та відстежувати наявність у районі обстрілу військових об’єктів. Результати такого розслідування могли би стати підставою для порушення справ у Міжнародному кримінальному суді щодо військових злочинів, а також нагадували б командирам формувань з обох сторін, що не можна застосовувати зброю проти цивільних мешканців. У Луганському обласному відділенні Комітету виборців України закликають правозахисні організації до спільної роботи у цьому напрямку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter